Wykonanie

Składniki :1300 g
łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie
schab3-4 ząbki przeciśniętego
czosnkusól,
pieprz,
papryka mielona ostra,
oliwa,

Przygotowanie :
Mięso umyć, przygotować marynatę z
olejem i wymienionymi składnikamiNasmarować marynatą przygotowane
mięso, nakłuć
mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godzPrzygotować ciasto z około 15 dag
mąki pszennej i 15 dag
mąki żytniej- zagnieść z
wodą jak na kluski, rozwałkować na płat, którym należy
mięso oblepić, nakłuć ciasto w kilku miejscach (choć mnie i tak pękło podczas pieczenia), owinąć w papier do pieczenia,włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, ja swoje
mięso piekłam 70 min.

Podczas pieczenia z
mięsa wypływają
soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki
mięsne.

Po wystudzeniu
mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej...