Wykonanie

Odkąd moja córka jest na protokole autoimmunologicznym AIP, czyli od ponad miesiąca, odtąd często przygotowuję takie gulasze.
Podroby bowiem ma zalecone do jedzenia 2-3
razy w tygodniu.Kiedyś gulasz robiłam najczęściej z
żołądków kurzych albo indyczych, ale ponieważ w sklepach pojawia się coraz więcej innych
podrobów, więc teraz gulasz robię z tego co uda mi się aktualnie zdobyć, a były to do tej
pory serca wołowe, cielęce i indycze, a także żołądki gęsie i kacze.Tego typu gulasz robiłam zawsze z
mąką gryczaną, zaostrzałam
papryką,
pieprzem lub innymi
ostrymi przyprawami. Przy AIP
mąka odpada i ostre
przyprawy też. Do zagęszczenia używam więc
mąki kokosowej. Najczęściej też dodaję jeszcze warzywa, bo warzyw zalecone ma jeść bardzo dużo.Składniki na 3-4 porcje:* ok. 1 kg
serc lub żołądków*
cebula* często
por* 1-2 ząbki
czosnku*
sól,
kurkuma,
liście laurowe,
czosnek niedźwiedzi,
rozmaryn,
lubczyk,
oregano* kawałek
marchewki,
pietruszki, selera/surowa
cukinia* 1-2 łyżki
mąki kokosowej* łyżka
smalcu (własnego wyrobu)* coś zielonego do posypania
Serca lub żołądki oczyszczam i kroję na małe kawałki. Wrzucam do garnka z zimną
wodą, dodaję 2-3
listki laurowe i gotuję do miękkości, czyli najczęściej ponad 2 godziny. Jeśli zagęszczam potrawę warzywami, to albo biorę je z wcześniej ugotowanego rosołu, albo wrzucam pod koniec gotowania do
podrobów.Na patelni szklę drobno pokrojoną
cebulę (jeśli używam
pora, to dorzucam na tym etapie) i wyciśnięte ząbki
czosnku, dodaję
podroby i chochelkę płynu z gotowania. Resztę płynu pozostawiam do ew. rozcieńczenia potrawy, gdyby okazała się za gęsta. Na tym etapie dopiero
solę i dodaję pozostałe
przyprawy, jak również drobno pokrojone ugotowane warzywa lub surową drobno pokrojoną
cukinię. Chwilę duszę pod przykryciem i na koniec zagęszczam
mąką kokosową, albo zmielonymi wiórkami, czasem bardziej, czasem mniej.Dodaję
zieleninę i gotowe:)
Serca cielęce z warzywami z rosołu:


Żołądki gęsie, jeszcze nie podsypane
mąką:

Z mielonymi wiórkami kokosowymi:

Gulasz z
serc z żółtą
cukinią:


"Charakter człowieka poznaje się dopiero wtedy, gdy staje się on przełożonym"Erich
Maria Remarque