ßßß Cookit - przepis na Bulion warzywny (wywar z jarzyn)

Bulion warzywny (wywar z jarzyn)

nazwa

Wykonanie

włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por
cebula
2 ząbki czosnku
kilka liści lubczyku
2 listki laurowe
3 płaskie łyżeczki soli
3 litry wody
Warzywa obrać i pokroić na mniejsza kawałki.
Obraną z łupin cebulę opalić nad palnikiem - doda żółtego koloru.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dodać listki laurowe i sól.
Zalać zimną wodą i gotować aż zawrze.
Dodać dopiero teraz lubczyk.
Wtedy zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odcedzić przez sito z warzyw i przypraw.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/02/przepis-na-bulion-warzywny-wywarwarzywny.html