Wykonanie
Ostatni czwartek listopada to dla Amerykanów wielkie święto, to Święto Dziękczynienia. Thanksgiving jest dla nich jak dla nas Boże Narodzenie. Całe rodziny się zjeżdżają, homecoming to słowo jest na ustach wszystkich, to bardzo rodzinne święta. Święta, bo trwają cały tydzień, to czas wolnego od pracy i szkoły, chociaż kalendarzową datą jest jeden dzień, co roku inny jako że to święto ruchome.Menu na Święta Dziękczynienia jest tradycyjne i dość ścisłe. Są dopuszczalne pewne wariacje w obrębie świątecznej karty, ale wszystkie dania kręcą się wokół dyni,
kukurydzy i
ziemniaków słodkich i zwykłych, a królem stołu jest zdecydowanie
indyk,
indyk pieczony z nadzieniem albo sam, a wtedy nadzienie stanowi niezależne danie. Do
indyka obowiązkowo podaje się sos, najczęściej na bazie
żurawiny.W tym roku poprowadzę warsztaty z okazji Thanksgiving, na których przygotujemy tradycyjne dania, to będzie prawdziwa uczta. Będzie
indyk, ciasto z dyni, zupa z
kukurydzy i wiele innych dań. W mojej kuchni prace nad potrawami już w pełnym toku.Przygotowania zaczęłam od końca, od deseru, bo to lubię najbardziej. A ciasto
dyniowe ze
śmietankową polewą jest rewelacyjne, to nie tylko świąteczny deser ale przede wszystkim doskonała jesienna propozycja.
Składniki:tortownica 28cm wyłożona papierem do pieczenia270g
mąki pszennej4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli270g surowej dyni startej na tarce o drobnych oczkach330g
brązowego cukru4
jaja330ml
oleju słonecznikowego130g
daktyli, posiekanych130g
orzechów włoskichskórka starta z 1
pomarańczypolewa120g
serka śmietankowego typu Philadelphia - ja używam 'Twój Smak'1 i 1/2 kubka
cukru pudruszczypta
soli2 łyżka
masła, rozpuszczonego1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoprzełożenie120g
mascarpone1/2 kubka
cukru pudrulistki świeżego
tymianku ( opcjonalnie )
Jak zrobiłam:1.
Mąkę wymieszałam z
solą,
proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Dodałam startą
dynię, wymieszałam.2. W drugiej misce ubiłam mikserem
cukier z
jajkami na białą puszystą masę. Dodałam
olej i jeszcze raz ubiłam mikserem.3. Połączyłam obie masy,
mąkę z
dynią i
jajka z
cukrem i
olejem i ubiłam dokładnie. Dodałam startą
skórkę pomarańczową i wymieszałam mikserem. Wsypałam
daktyle i
orzechy, wymieszałam całość łyżką.4. Piekłam w 180'C przez około 60 minut, do suchego patyczka.Po upieczeniu wystudziłam całkowicie.
Mascarpone wymieszałam z
cukrem pudrem na gładki krem. Ciasto przekroiłam
ostrym dużym nożem na pół, krem rozsmarowałam na spodzie, nałożyłam górną część ciasta i docisnęłam.Przygotowałam polewę.Polewa:Wszystkie składniki, rozpuszczone
masło,
cukier puder, ekstrakt
waniliowy, szczyptę
soli i
serek śmietankowy wymieszałam w misce dokładnie mikserem na bardzo gładką, kremową masę. Rozprowadziłam ją dokładnie na wystudzonym cieście. Ozdobiłam
daktylami i posypałam
tymiankiem.