Wykonanie

Składniki:szklanka
mlekaszklanka
mąki50 ml
oleju z pestek
winogron (bezzapachowego)łyżka
cukru wanilinowego1
jajkopół łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
cukru pudrułyżka klarowanego
masła2 łyżki
jagód2 łyżki
serka mascarpone150 g
śmietany kremówkikubek
mlekałyżka
miodułyżka
kakaoszczypta
cynamonuMleko,
żółtko i
olej połączyłam mikserem. Dodałam przesianą
mąkę i proszek. Odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie dodałam ubitą pianę z łyżką
cukru. Przed pieczeniem gofrów, smarowałam gofrownicę pędzelkiem zanurzonym w roztopionym
maśle.Podałam z musem
jagodowym.
Jagody sama robię w sezonie, ale robiłam też z
jagodowego dżemu. Wystarczy, w obydwu opcjach, zmiksować 2 czubate łyżki. Ubitą
śmietanę delikatnie połączyłam, z roztartym mikserem
serkiem i zmiksowanymi
jagodami, silikonową szpatułką.Do tego kubek gorącej
czekolady.W zimnym kubku
mleka rozprowadziłam płaskę łyżkę
kakao, dodałam szczyptę
cynamonu, pasty waniliowej i czubatą łyżkę jasnego
miodu. Całość zagotowałam i podałam z kleksem ubitej
smietany posypanej
cynamonem. Można też dodać kilka kostek gorzkiej, deserowej lub
mlecznej czekolady.