Wykonanie
Pyszne
kakaowe babeczki, po raz kolejny. Też lubicie wszystko, co czekoladowe? Tym razem babeczki z ubitą
śmietaną kremówką i motylkami cukrowymi. Tak wiosennie, ale za oknem coś tej wiosny nie widać.
Składniki (ok. 12szt):- 2 szklanki
mąki,- 1/2 szklanki
cukru pudru + 2 łyżki,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 4 łyżki
kaka,- 1/2 szklanki
mleka,- 3
jajka,- 1/2 szkl
oleju,+- 200 ml
śmietany kremówki,- motylki
cukrowe (Dr. Oetkera).
Do jednej miski przesiać suche składniki tj. 2 szklanki
mąki, 1/2 szklanki
cukru pudru, łyżeczkę
proszku do pieczenia i 4 łyżki
kakao i wymieszać. Do drugiej miski wlać 1/2 szkl
mleka, wbić 3
jajka, 1/2 szklanki ojelu (tzw. mokre składniki),
potem dodać je do suchych, wymieszać do połączenia się składników. Nakładać do 3/4 wysokości foremek Tak przygotwane muffinki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C (bez termoobiegu) na 20-25 min. Zimną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać 2 łyżki
cukru pudru. Ostudzone babeczki udekorować ubitą
smietaną i cukrowymi motylkami.
Smacznego,
Kasia :)