Wykonanie

Czas na szybki i smaczny przepis… Wybór padł na naleśniki…Nie od dzisiaj wiadomo, że jest to przysmak każdego malucha.Tak było też w przypadku tych, „wyczarowanych” przeze mnie na urodzinowe śniadanko dla mojej córeczki.Od kilku lat taki mamy zwyczaj, że w dniu urodzin Zuzia na śniadanko urodzinowe spodziewa się naleśnikówTe proponowane przeze mnie są bardzo delikatne i doskonale nadają się do podania również „na słono”.Na sześć dużych porcji potrzebujemy:Na ciasto:150 g
mąki25 g
masła250 ml
mlekajajko2 łyżki
cukru pudrułyżka
olejuZaczynamy od roztopienia i wystudzenia
masła. Następnie przechodzimy do przesiania
mąki i wymieszania jej z wystudzonym
masłem. Kolejno dodajemy
jajko,
cukier puder i
olej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodajemy
mleko i mieszamy tak, aby uzyskać lejące się, błyszczące i delikatne ciasto naleśnikowe.Na patelni rozgrzewamy kilka kropli
oleju i smażymy przygotowane wcześniej naleśniki.Propozycja nadzienia może być dowolna. Jeżeli zdecydujecie się na „słone” nadzienie, proponuję zamiast
cukru pudru dodać szczyptę
soli.Moja dzisiejsza propozycja to nadzienie z
serkiem mascarpone i
śmietaną kremówką.Potrzebujemy:200 ml
śmietany kremówki 36%1
serek mascarpone 250 g1
cukier wanilinowy2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie nadzienia rozpoczynamy od ubicia
śmietany „na sztywno” razem z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy
mascarpone i mieszamy na najniższych obrotach przez krótką chwilę, do wymieszania składników.Masą smarujemy naleśniki i układamy na niej
maliny. Równie pysznie naleśniki smakują z
brzoskwiniami,
jeżynami. Wybór może być przeróżny.Ozdabiamy według własnego pomysłu.Smacznego!!!



Brak powiązanych wpisów.