ßßß
Czas na szybki i smaczny przepis… Wybór padł na naleśniki…Nie od dzisiaj wiadomo, że jest to przysmak każdego malucha.Tak było też w przypadku tych, „wyczarowanych” przeze mnie na urodzinowe śniadanko dla mojej córeczki.Od kilku lat taki mamy zwyczaj, że w dniu urodzin Zuzia na śniadanko urodzinowe spodziewa się naleśnikówTe proponowane przeze mnie są bardzo delikatne i doskonale nadają się do podania również „na słono”.Na sześć dużych porcji potrzebujemy:Na ciasto:150 g mąki25 g masła250 ml mlekajajko2 łyżki cukru pudrułyżka olejuZaczynamy od roztopienia i wystudzenia masła. Następnie przechodzimy do przesiania mąki i wymieszania jej z wystudzonym masłem. Kolejno dodajemy jajko, cukier puder i olej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodajemy mleko i mieszamy tak, aby uzyskać lejące się, błyszczące i delikatne ciasto naleśnikowe.Na patelni rozgrzewamy kilka kropli oleju i smażymy przygotowane wcześniej naleśniki.Propozycja nadzienia może być dowolna. Jeżeli zdecydujecie się na „słone” nadzienie, proponuję zamiast cukru pudru dodać szczyptę soli.Moja dzisiejsza propozycja to nadzienie z serkiem mascarpone i śmietaną kremówką.Potrzebujemy:200 ml śmietany kremówki 36%1 serek mascarpone 250 g1 cukier wanilinowy2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie nadzienia rozpoczynamy od ubicia śmietany „na sztywno” razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy na najniższych obrotach przez krótką chwilę, do wymieszania składników.Masą smarujemy naleśniki i układamy na niej maliny. Równie pysznie naleśniki smakują z brzoskwiniami, jeżynami. Wybór może być przeróżny.Ozdabiamy według własnego pomysłu.Smacznego!!!

Brak powiązanych wpisów.