Wykonanie
Świetna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z
cukinią i
pomidorami i Mini tarty z
kurkami .

Składniki na ciasto:150 g
mąki1
jajko85 g schłodzonego
masła1/2 łyżeczki
soliSkładniki na farsz:150 g
wędzonego łososia250 g
mozzarelli2
jajka100 ml
śmietany 18%1/2
papryki żółtej1/2
papryki czerwonej1
cebula czerwona1 łyżeczka suszonego
tymianku i
oreganosól i
pieprz do smakuDodatkowo:100 g
sera pleśniowegokrążki
czerwonej cebuligarść listków
bazylii zielonej i fioletowej
natka kolendry lub
pietruszki
Sposób przygotowania:Z wymienionych składników wyrobić ciasto, zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Foremkę do tarty posmarować
masłem lub
olejem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Ułożyć odpowiednio, a następnie przejechać wałkiem po formie z ułożonym
ciastem, aby odpadła nadmierna jego ilość, ponakłuwać widelcem. Uzyskamy dzięki takiej metodzie ładnie wykończone brzegi. Włożyć do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut.

Do miski wbić
jajka, dodać
śmietanę,
mozzarellę, sol i
pieprz. Za pomocą blendera lub trzepaczki rozbić na jednolitą masęNa podpieczonym cieście ułożyć
łososia, zalać mieszanką
jajek,
sera i
śmietany.Na wierzchu ułożyć pokrojone
papryki i
cebulę, posypać
ziołami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170°C przez około 25 -30 minut. Masa śmietanowa powinna być całkowicie ścięta. Wyjąć z piekarnika i gorącą posypać drobno pokruszonym
serem pleśniowym, ozdobić krążkami z
czerwonej cebuli,
porwanymi listkami
bazylli i
kolendry...podawać. Smacznego.