ßßß
Składniki na ciasto:150 g mąki1 jajko85 g schłodzonego masła1/2 łyżeczki soliSkładniki na farsz:150 g wędzonego łososia250 g mozzarelli2 jajka100 ml śmietany 18%1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej1 cebula czerwona1 łyżeczka suszonego tymianku i oreganosól i pieprz do smakuDodatkowo:100 g sera pleśniowegokrążki czerwonej cebuligarść listków bazylii zielonej i fioletowejnatka kolendry lub pietruszki
Sposób przygotowania:Z wymienionych składników wyrobić ciasto, zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Foremkę do tarty posmarować masłem lub olejem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Ułożyć odpowiednio, a następnie przejechać wałkiem po formie z ułożonym ciastem, aby odpadła nadmierna jego ilość, ponakłuwać widelcem. Uzyskamy dzięki takiej metodzie ładnie wykończone brzegi. Włożyć do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut.
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mozzarellę, sol i pieprz. Za pomocą blendera lub trzepaczki rozbić na jednolitą masęNa podpieczonym cieście ułożyć łososia, zalać mieszanką jajek, sera i śmietany.Na wierzchu ułożyć pokrojone papryki i cebulę, posypać ziołami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170°C przez około 25 -30 minut. Masa śmietanowa powinna być całkowicie ścięta. Wyjąć z piekarnika i gorącą posypać drobno pokruszonym serem pleśniowym, ozdobić krążkami z czerwonej cebuli, porwanymi listkami bazylli i kolendry...podawać. Smacznego.