Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIpiernikpiernikProduktyCiasto:3
jajka200g płynnego
miodu3/4 szklanki
cukru pudru3 szklanki
mąki pszennej (u mnie 450g)1 szklanka kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego200g
margaryny lub
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 opakowanie
przyprawy do piernika lub domowej
przyprawy do piernika (u mnie 15g)1 łyżka
kakaobakalie ( 150g suszonych
śliwek kalifornijskich bez pestek)2 łyżki zimnej
wodySposób przygotowania:
Śliwki siekamy i mieszamy z łyżką
mąki. Odstawiamy na bok.Resztę
mąki wsypujemy do miskii mieszamy z
kakao,
przyprawą korzenną i
sodą. Odstawiamy na bok.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Miękką margarynę ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksujemy dodajemy stopniowo po jednym
żółtku,
miód,
śmietanę i
wodę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w kilku porcjach wymieszaną
mąką z
przyprawą,
sodą i
kakao. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką mieszamy
śliwki.Osobno ubijamy
białka na sztywno i mieszamy delikatnie do masy.Ciasto przekładamy formy keksowej o długości 30cm, wysmarowanej
margaryną i posypanej
mąką. Ciasto nacinamy nożem wzdłuż przez środek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C. ( sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawiamy w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Wykonujemy
polewę czekoladową tzn:
Margarynę rozpuszczamy. Do roztopionego tłuszczu dodajemy
kakao,
cukier puder i
mleko. Dobrze mieszamy i nie gotujemy..Polewamy ciasto
polewą czekoladową i dekorujemy posiekanymi
śliwkami.Powiązany przepis:zupa z
porów z grzankami i
serem topionymsałatka z
makaronem i
tuńczykiemWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
