Wykonanie
Gotowanie na parze, jedno z najzdrowszych i śmiem powiedzieć najszybsza wersja gotowania. Mając naczynie do gotowania na parze, za jedną
drogą przyrządzamy
rybę,
mięso i warzywa. Wszystko jest bardzo aromatyczne, pełnie witamin, o braku sterty naczyń nie wspomnę :). Jednym z takich szybkich potraw, którą możemy przyrządzić, to
ryba wystarczy jej naprawdę chwila. Smak
ryby możemy zbudować poprzez dodanie np. skórki
pomarańczy,
cytryny a do warzyw można zrobić
ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione,
ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil.

SKŁADNIKI :
filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona
ryba) ok. 300 gskórkę z
pomarańczy ok. 1 łyżkę
skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę
sólcytrynowy pieprzkalafior (lub
brokuła,
marchew) w zależności od upodobańzielony sos ok 600 ml2 łyżki
masła1 czubatą łyżkę
mąki1 małą
cebulęok 250 ml zimnego
mleka5 łyżek gęstego
jogurtu naturalnego100 g
świeżego szpinakupęczek świeżej
natki pietruszkipęczek
szczypiorkusól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
sok z cytryny do smaku
liść laurowy
SPOSÓB WYKONANIA:Liście
szpinaku(bez łodyg)blanszować przez minutę w gotującej się wodzie, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić.
Pietruszkę,
szczypiorek umyć, posiekać na drobno. Liście
szpinaku i gęsty
jogurt zmiksować blenderem na puree.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Masło podgrzać, zeszklić
cebulę, dodać łyżkę
mąki, smażyć ciągle mieszając. Stopniowo dodawać zimne
mleko. Sos powinien być gładki i bez grudek. Dodajemy
liść laurowy. Do sosu dodajemy mieszankę
szpinaku oraz
zioła. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową oraz kilkoma kroplami
cytryny.
Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki, solimy, doprawiamy
pieprzem cytrynowym.
Cytrynę,
pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem. Obieramy kawałek skórki bez białych włókien. Kroimy na cienkie paseczki, układamy na naszych kawałkach ryb. Aromat
pomarańczy,
cytryny podczas parowania, wzbogaci smak naszej
ryby.Przygotowujemy naczynie do parowania, układamy przygotowaną
rybę oraz nasze ulubione warzywa. Czas parowania ok. 15 minut.

Gotowe, w kilka chwil mamy gotowe, smaczne, pełne witamin danie.Smacznego