Wykonanie

Pieczemy 2 duże
biszkopty: jasny i ciemnyProdukty na jeden
biszkopt:6
jajek1, ½ szklanki
mąki tortowej1 ¼ szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno dodajemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy na dużą blaszkę i pieczemy ok. 20-25 min. w 170 C .Tak samo postępujemy z
biszkoptem ciemnym, z tym że dodajemy 2 łyżki ciemnego
kakao i tyleż samo mniej
mąki.Krem:5 kostek Kasi lub dobrego
masła3 budynie
śmietankowe ugotowane wg przepisu3
jajka1 szklanka
cukruaromaty wg gustu2 słoiki
dżemu wg gustu¼ szklanki soku z świeżego czerwonego
buraczka3 kostki
margaryny ucieramy na krem z zimnym
budyniem.Z pozostałych 2 kostek
margaryny robimy krem jajeczny tzn.
jajka ubijamy na parze z
cukrem, studzimy i ucieramy na krem z
margaryną. Połowę kremy odkładamy, a do drugiej połowy dodajemy stopniowo sok z
buraka (jest bez smaku i aromatu także nie wpłynie na smak kremu).
Biszkopty kroimy wzdłuż na dwa równe placki,
potem przekrawamy na pół, czyli ostatecznie mamy 8 małych placków. Wszystkie placki skrapiamy Potrzebujemy dużą tece (sporo większą od blaszki w której piekliśmy
biszkopty) na niej układamy dwa ciemne
biszkopty w odległości od siebie ok. 7 cm . Placki smarujemy kremem budyniowym a na wierzch nakładamy cienką warstwę
dżemu. Przykrywamy to następnie dwoma jasnym
biszkoptami, z tymże placki kładziemy już bliżej siebie, czyli w odległości ok. 5 cm. Również smarujemy kremem budyniowym i
dżemem. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma plackami. Ostanie dwa placki muszą już być tak blisko siebie aby się dotykały. Delikatnie formujemy środek księgi, tak aby był zapadnięty do środka. Boki
tortu delikatnie ścinamy, aby nie było „schodów”. Wierzch księgi smarujemy
białym jajecznym kremem, a boki różowym (tym z
buraczków). Ozdabiamy wg uznania. Literki można zrobić z rozpuszczonej
czekolady. Tzn. napisać odpowiedni tekst na kartce papieru, kartkę umieścić w foliowej koszulce. Rozpuszczoną
czekoladę wlać w woreczek w którym następnie robimy dziurkę i powoli piszemy tekst. Każda literka musi być osobno. Następnie wkładamy do lodówki, gdy literki zrobią się twarde można je odklejać od foli i nakładać na tort. Hostię można zrobić z
galaretki, ugotowanej w mniejszej ilości
wody i wylaną na styropianowy talerzyk na którym wcześniej należy narysować kształt kielicha i hostii. Różaniec można zrobić z masy marcepanowej lub też kupić w sklepie
czekoladowe groszki (oby były odpowiedniego kształtu).