Wykonanie
Nie smak, chociaż jest nieziemski, ale nazwa, sprawiła, że postanowiłam upiec to niezwykle ciekawe ciasto. Usta Mariana...brzmi jak tytuł romansu z czasów głębokiego PRL-u. Gdy pomyślę o "Ustach Mariana" przed oczami pojawia mi się uśmiechnięty Marian Paździoch, czy chociażby Marian z kabaretu Koń Polski.Usta Mariana to pyszne ciasto
czekoladowe z biszkopcikami przełożonymi
konfiturą. Na wierzchu znajduje się gruba warstwa lekkiego kremu budyniowego i jak to jest w przypadku mojego ciasta,
białej czekolady.

Składniki:Ciasto:- 0,5 szklanki
mleka,- kostka
masła (200g),- 5 łyżek
kakao,- szklanka
cukru,- 4
jajka,- szczypta
soli,- 2 szklanki
mąki,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,-
biszkopty - około 1,5 opakowania,- słoik ulubionego
dżemu, ja akurat wybrałam
truskawkowy.Krem:- 2 opakowania budyniu,- 3 szklanki
mleka,- jeśli
budyń jest bez
cukru - 4-5 łyżeczek
cukru,- 0,5 kostki miękkiego
masła.Dodatkowo:
polewa czekoladowaWykonanie:Zanim przystąpię do robienia ciasta przygotowuję
budyń. W tym celu wlewam do garnka dwie szklanki
mleka i gotuję. W pozostałym
mleku (1 szklanka) rozpuszczam 2 opakowania budyniu wraz z dodatkiem
cukru jeśli
budyń go nie zawiera. Do gotującego się
mleka wlewam
mleko z rozpuszczonym
budyniem i energicznie mieszam do momentu, aż
budyń zgęstnieje. Gotowy
budyń odstawiam, musi teraz ostygnąć.Ciasto:1.
Masło tnę na drobne kawałki i topię w rondelku na wolnym ogniu. Ważne żeby się nie przypaliło. Do roztopionego
masła dodaję
mleko,
cukier i
kakao. Podgrzewam do czasu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Mieszaninę studzę.2.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia. Zabieram się za
jajka. Oddzielał
żółtka od
białek. Do
białek dodaję szczyptę
soli i ubijam na sztywną pianę.
Żółtka dodaję do wystudzonej
kakaowej masy i dokładnie miksuję na najwolniejszych obrotach. Masę dalej miksuję i dodaję po łyżce
mąki z
proszkiem do pieczenia.3.
Biszkopty, po dwa sklejam ze sobą za pomocą
dżemu (smaruję płaską część jednego
biszkopta i przyklejam do niego, również płaską częścią, drugi).
Biszkopty układam na wyłożonej papierem blaszce.4.
Biszkopty zalewam
ciastem czekoladowym i wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piekę ok. 40 minut.5 . Krem. W czasie gdy ciasto się piecze, ja zabieram się za budyniowy krem. Do miski wrzucam miękkie
masło i miksuję do uzyskania puszystej masy. Do odpowiednio ubitego
masła dodaję po łyżce ostudzonego budyniu ("kożuch" lub jak toś woli "flak" z wierzchu budyniu wyrzucam, żeby nie utworzyły się obrzydliwe grudki). Całość dokładnie miksuję.6. Na wystudzonym cieście kładę warstwę kremu, polewam
białą czekoladą i gotowe.