Wykonanie
1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru1/4 kostki
margaryny2
jajka2 łyżki
kakao3 łyżki
dżemu lub powideł1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSer zmielić w maszynce do
mięsa dwukrotnie.
Banany zmiksować blenderem na mus. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez około 45 minut. W tym czasie przygotować ciasto na murzynek.
Wodę,
cukier,
margarynę i
kakao zagotować i wystudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy
kakaowej, dodać także
żółtka i
dżem, zmiksować. Z
białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Ciasto wyłożyć na upieczony sernik, nastawić 170*C na górną grzałkę i piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, przełożyć na paterę odwracając dnem do góry. Udekorować
czekoladą i
bananami.