Wykonanie
Ciasto ma bardzo delikatny smak i jest przepyszne. Idealne na deser lub jako tort. Polecam wszystkim, na pewno każdemu będzie smakować.Składniki:(
biszkopt)

- 5
jajek,- 6 łyżek
cukru,- 4 łyżki
mąki,- 2 łyżki
kakao,- 1 łyżeczek
proszku do pieczenia,(krem budyniowy)- 2 opakowania budyniu
śmietankowego,- 200g
masła lub
margaryny,- 500ml
mleka,(
bita śmietana)- 300ml
śmietany kremówki,- 3 łyżeczki
cukru pudru,- 3-4 łyżki
dżemu do posmarowania,- 30g
gorzkiej czekolady do dekoracji.(
Biszkopt kakaowy)
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać 6 łyżek
cukru i zmiksować z
żółtkami. Połączyć delikarnie z
mąką,
kakao i
proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec 25-30 min w temp. 175-180 stoponi C.(krem budyniowy)
Budyń ugotować z 500ml
mleka, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem. Ostudzony
biszkopt posmarowac
dżemem (bardzo cieniutko), na
biszkopcie rozsmarować masę budyniową. Włożyć do lodówki, a w tym czasie ubić
śmietane kremówkę z
cukrem pudrem. Ubitą
śmietanę nałożyć na krem budyniowy.
Gorzką czekoladę zetrzeć obieraczką do warzyw (albo na tarce na małych oczkach) na wierzch ciasta Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego,
Kasia ; )