Wykonanie

Gdy szukamy przepisu na dużą blachę, na ciasto warstwowe, ale takie przy którym nie trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce
dżemy, powidła,
owoce z
nalewki :) czy inne
przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie
zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki, nie da się go zepsuć. Ma jedną wadę - szybko znika, bo ciężko zakończyć konsumpcję na jednym kawałku.Przepis na dużą blachę:1
masło 250 g3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru5
jajek3 łyżeczki
proszku do pieczenia1
budyń waniliowy lub
śmietankowy w proszkugorzkie
kakaoowoce,
dżem, powidła lub co tam mamyZagniatamy
mąkę,
masło, 1 całe
jajko, 4
żółtka,
proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy
kakao i zagniatamy.Blachę smarujemy tłuszczem i rozkładamy na niej jedną jasną część ciasta. Na to wykładamy wsad
owocowy.4
białka ubijamy na pianę, dodajemy partiami
budyń i
cukier. Na
owoce ścieramy na tarce ciemne ciasto. Na nie wykładamy delikatnie piane z
białek. Na to ścieramy na tarce ostatnią część jasnego ciasta. Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w 200 stopniach 10 minut,
potem jeszcze 40 minut w 150 stopniach (ciasto ma się delikatnie przyrumienić).Na koniec ciasto można posypać
cukrem pudrem.Smacznego!
