ßßß Cookit - przepis na Pleśniak - skubaniec

Pleśniak - skubaniec

nazwa

Wykonanie

Gdy szukamy przepisu na dużą blachę, na ciasto warstwowe, ale takie przy którym nie trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki, nie da się go zepsuć. Ma jedną wadę - szybko znika, bo ciężko zakończyć konsumpcję na jednym kawałku.
Przepis na dużą blachę:
1 masło 250 g
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
gorzkie kakao
owoce, dżem, powidła lub co tam mamy
Zagniatamy mąkę, masło, 1 całe jajko, 4 żółtka, proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
Blachę smarujemy tłuszczem i rozkładamy na niej jedną jasną część ciasta. Na to wykładamy wsad owocowy.
4 białka ubijamy na pianę, dodajemy partiami budyń i cukier. Na owoce ścieramy na tarce ciemne ciasto. Na nie wykładamy delikatnie piane z białek. Na to ścieramy na tarce ostatnią część jasnego ciasta. Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem jeszcze 40 minut w 150 stopniach (ciasto ma się delikatnie przyrumienić).
Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2012/11/plesniak-skubaniec.html