Wykonanie
Składniki:3 szklanki
mąki250g
masła1,5 szklanki
cukru5
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaosłoik
dżemu z czarnej
pożeczkiPrzygotowanie:
Mąka przesiewamy z
proszkiem do pieczenia dodajemy 0.5 szklanki
cukru,
masło i
żółtka.Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.2/3 ciasta wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pozostałą 1/3 dzielimy na dwie części.Do jednej z nich dodajemy
kakao. Obie części schładzamy w zamrażalniku.Na ułożone na blaszce ciasto wykładamy
dżem następnie schłodzone jasne ciasto ucieramy tarką na warstwę
dżemu.Z
białek i pozostałej części
cukru ( 1 szklanka) ubijamy pianę, wykładamy na jasne ciasto.Na pianę ucieramy ciemne ciasto.Pieczemy 45-50 minut w temp. 180ºC