ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 szklanki mąki
250g masła
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
słoik dżemu z czarnej pożeczki
Przygotowanie:
Mąka przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy 0.5 szklanki cukru, masło i żółtka.
Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.
2/3 ciasta wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pozostałą 1/3 dzielimy na dwie części.
Do jednej z nich dodajemy kakao. Obie części schładzamy w zamrażalniku.
Na ułożone na blaszce ciasto wykładamy dżem następnie schłodzone jasne ciasto ucieramy tarką na warstwę dżemu.
Z białek i pozostałej części cukru ( 1 szklanka) ubijamy pianę, wykładamy na jasne ciasto.
Na pianę ucieramy ciemne ciasto.
Pieczemy 45-50 minut w temp. 180ºC
Źródło:http://elkachochelka.blogspot.com/2013/03/plesniak_18.html