Wykonanie
Sprzedawali jeszcze gorący, wkładałam go wtedy do bawełnianej „szmacianki” na długich ramionkach i wymachiwałam na wszystkie strony żeby ostudzić. Dziecięca wyobraźnia nie zna granic:) Nim
doszłam do domu, obie piętki były zjedzone. Pamiętam ten smak i zapach, tą chrupiącą skórkę i rewelacyjny miąższ. Teraz już nie pieką takich
chlebów. Chyba że w domowym zaciszu.Moja przygoda z wypiekaniem
chleba nie trwa od dawna. Niestety wyrabianie go ręcznie lekko mnie zniechęcało. Pod choinkę dostałam super robot kuchenny, posiada końcówkę do wyrabiania
chleba. W ciągu tygodnia upiekłam już 3 różne, ale każdy zniknął jeszcze ciepły. Nie potrzeba dodatków, żadnych
szynek i
serów, wystarczy odrobina dobrego
masła. Rewelacja.Dziś chciałabym pokazać kilka przepisów na domowe
pieczywo, nie tylko na
chleby. Polecam.
Chleb bez wyrabiania pieczony w garnku żeliwnym


SKŁADNIKI:400 g
mąki pełnoziarnistej chlebowej300 g
wody1 łyżeczka
drożdży instant1 i 1/2 łyżeczki
solimąką lub
otręby do podsypywaniaPRZYGOTOWANIE:W większej misce wymieszać drewnianą łyżką wszystkie składniki. Mieszać ok pół minuty, tak aby składniki połączyły się. Przykryć folią spożywczą i zostawić na min 12 h. U mnie stał 16h. Następnego dnia, na durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczkę, dobrze wysypaną
mąką. Przełożyć ciasto i pozostawić na 2 godzinki. W tym czasie wstawić garnek do piekarnika, podgrzewać go min 30 minut w temp 220 stopni. Do nagrzanego garnka przełożyć przygotowane ciasto. Dobrze obsypać
mąką, przykryć pokrywką, Piec 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z garnka studzić na kratce.Smacznego:)
Chleb ze
śliwką na zakwasie

SKŁADNIKI: na 2 bochenki:225 g zakwasu żytniego100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej500 g
mąki pszennej pełnoziarniste460 g
wody o temp. pokojowej250 g
mąki pszennej typ 5502 łyżeczki
soli kamiennejspora garść suszonych
śliwek200 g letniej
wodydodatkowo – kilka łyżek
mąki pszennej typ 5502 łyżeczki
olejuPRZYGOTOWANIE:Do sporej miski wsypać 100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej, 500 g
maki pszennej pełnoziarnistej, 225 g zakwasu żytniego oraz ciepłą, ale nie gorącą
wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Przygotowałam to dzień przed pieczeniem
chleba, więc stało w lodówce 15 godzin.Następnego dnia dodać pozostałe składniki: 250 g
mąki pszennej 550 , 2 łyżeczki
soli kamiennej, sporą garść suszonych
śliwek ( jeśli są zbyt duże można je pokroić) oraz 200 g
wody. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 3 godziny, aby ciasto lekko podrosło.Następnie wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i kilkukrotnie ugniatamy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
mąką. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, przed wstawieniem foremek,
chleb posypać
mąką. Piec 45 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni o dopiec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego

SKŁADNIKI:
mąka chlebowa pszenno-żytnia 250 gciepła
woda 150 ml
drożdże świeże 10 g
ziarna słonecznika 3 łyżkiszczypta
soliPRZYGOTOWANIE:
Chleb nie wymaga przygotowywania zaczynu, dlatego przepis jest taki szybki
Mąkę przełożyć do miski, dodać
wodę,
drożdże,
ziarna słonecznika oraz odrobinę
soli. Zagnieść ciasto. Przełożyć do czystej miski, przykryć czystą ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. po ok godzinie, ciasto przełożyć do foremki w której będziemy piec
chleb i odstawić na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp 190 stopni, wstawić
chleb i piec 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia . Smacznego:)

SKŁADNIKI:
chleb 1 szt
ser żółty 100 g
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól morska 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
szczypiorek do posypania
majonez,
ketchupPRZYGOTOWANIE:Do miseczki przełożyć
masło, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz. Dokładnie utrzeć wszystkie składniki aby powstała jednolita masa.
Chleb ponacinać na 3/4 głębokości po skosie, tak aby powstała kratka. W nacięcia nakładać
masło czosnkowe oraz pokrojony w kawałki
żółty ser. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić
chleb i zapiekać do rozpuszczenia
sera- u mnie ok 12 minut. Podałam z sosem z wymieszanego
majonezu i
ketchupu. Wierzch posypałam świeżym, drobno pokrojonym
szczypiorkiem. Smacznego:)Rolada chlebowa z
czosnkiem i
serem feta
SKŁADNIKI:CIASTO
mąka 2 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczkaciepła
woda 300 ml
sól morska grubo mielona 1 łyżeczkaNADZIENIE:
ser feta 1 kosteczka 200 g
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ciasto:
mąki wymieszać, dodać
sól oraz
drożdże, stopniowo dodawać ciepłą
wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość.
Ser fet pokroić w plastry.
Masło rozpuścić w rondelku , dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz łyżkę posiekanej
natki pietruszki- ja użyłam suszonej, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, i lekko je rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Nakładać na ciasto
ser i złożyć na pół i zwinąć w harmonijkę. Czynność powtórzyć z pozostałym
ciastem. Zwinięte kawałki układać w blaszce. Polać z wierzchu
masłem. Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)