ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb ze słonecznikiem

Domowy chleb ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Sprzedawali jeszcze gorący, wkładałam go wtedy do bawełnianej „szmacianki” na długich ramionkach i wymachiwałam na wszystkie strony żeby ostudzić. Dziecięca wyobraźnia nie zna granic:) Nim doszłam do domu, obie piętki były zjedzone. Pamiętam ten smak i zapach, tą chrupiącą skórkę i rewelacyjny miąższ. Teraz już nie pieką takich chlebów. Chyba że w domowym zaciszu.
Moja przygoda z wypiekaniem chleba nie trwa od dawna. Niestety wyrabianie go ręcznie lekko mnie zniechęcało. Pod choinkę dostałam super robot kuchenny, posiada końcówkę do wyrabiania chleba. W ciągu tygodnia upiekłam już 3 różne, ale każdy zniknął jeszcze ciepły. Nie potrzeba dodatków, żadnych szynek i serów, wystarczy odrobina dobrego masła. Rewelacja.Dziś chciałabym pokazać kilka przepisów na domowe pieczywo, nie tylko na chleby. Polecam.
Chleb bez wyrabiania pieczony w garnku żeliwnym
SKŁADNIKI:
400 g mąki pełnoziarnistej chlebowej
300 g wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
mąką lub otręby do podsypywania
PRZYGOTOWANIE:
W większej misce wymieszać drewnianą łyżką wszystkie składniki. Mieszać ok pół minuty, tak aby składniki połączyły się. Przykryć folią spożywczą i zostawić na min 12 h. U mnie stał 16h. Następnego dnia, na durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczkę, dobrze wysypaną mąką. Przełożyć ciasto i pozostawić na 2 godzinki. W tym czasie wstawić garnek do piekarnika, podgrzewać go min 30 minut w temp 220 stopni. Do nagrzanego garnka przełożyć przygotowane ciasto. Dobrze obsypać mąką, przykryć pokrywką, Piec 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z garnka studzić na kratce.
Smacznego:)
Chleb ze śliwką na zakwasie
SKŁADNIKI: na 2 bochenki:
225 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
500 g mąki pszennej pełnoziarniste
460 g wody o temp. pokojowej
250 g mąki pszennej typ 550
2 łyżeczki soli kamiennej
spora garść suszonych śliwek
200 g letniej wody
dodatkowo – kilka łyżek mąki pszennej typ 550
2 łyżeczki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Do sporej miski wsypać 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 500 g maki pszennej pełnoziarnistej, 225 g zakwasu żytniego oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Przygotowałam to dzień przed pieczeniem chleba, więc stało w lodówce 15 godzin.
Następnego dnia dodać pozostałe składniki: 250 g mąki pszennej 550 , 2 łyżeczki soli kamiennej, sporą garść suszonych śliwek ( jeśli są zbyt duże można je pokroić) oraz 200 g wody. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 3 godziny, aby ciasto lekko podrosło.
Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie ugniatamy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, przed wstawieniem foremek, chleb posypać mąką. Piec 45 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni o dopiec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego
SKŁADNIKI:
mąka chlebowa pszenno-żytnia 250 g
ciepła woda 150 ml
drożdże świeże 10 g
ziarna słonecznika 3 łyżki
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Chleb nie wymaga przygotowywania zaczynu, dlatego przepis jest taki szybki
Mąkę przełożyć do miski, dodać wodę, drożdże, ziarna słonecznika oraz odrobinę soli. Zagnieść ciasto. Przełożyć do czystej miski, przykryć czystą ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. po ok godzinie, ciasto przełożyć do foremki w której będziemy piec chleb i odstawić na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp 190 stopni, wstawić chleb i piec 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia . Smacznego:)
SKŁADNIKI:
chleb 1 szt
ser żółty 100 g
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól morska 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
szczypiorek do posypania
majonez, ketchup
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki przełożyć masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dokładnie utrzeć wszystkie składniki aby powstała jednolita masa. Chleb ponacinać na 3/4 głębokości po skosie, tak aby powstała kratka. W nacięcia nakładać masło czosnkowe oraz pokrojony w kawałki żółty ser. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić chleb i zapiekać do rozpuszczenia sera- u mnie ok 12 minut. Podałam z sosem z wymieszanego majonezu i ketchupu. Wierzch posypałam świeżym, drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego:)
Rolada chlebowa z czosnkiem i serem feta
SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka 2 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
ciepła woda 300 ml
sól morska grubo mielona 1 łyżeczka
NADZIENIE:
ser feta 1 kosteczka 200 g
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: mąki wymieszać, dodać sól oraz drożdże, stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość. Ser fet pokroić w plastry. Masło rozpuścić w rondelku , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki- ja użyłam suszonej, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, i lekko je rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Nakładać na ciasto ser i złożyć na pół i zwinąć w harmonijkę. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Zwinięte kawałki układać w blaszce. Polać z wierzchu masłem. Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/01/04/zaczynam-piec-chleby