Wykonanie
Pieczywo czosnkowe najczęściej kupuję gotowe. Zawsze mam w zamrażarce i jak przychodzi kryzys i szukam czegoś dobrego po szafkach, zawsze czeka na mnie cierpliwie:) Tym razem było inaczej. Przepis znalazłam gdzieś w
sieci, źródła nie podam bo nie pamiętam. Już jakiś czas temu zabierałam się za przygotowanie, ale Jakub zjadł mi
chleb. Reszta składników czekała cierpliwie do następnej wizyty w sklepie i doczekała się. Już nigdy więcej nie kupię gotowców!
Chleb jest rewelacyjny. Chrupiący na zewnątrz z rozpływającym się
serem i
masłem czosnkowym. Idealny jako przekąska do dobrego filmu :) Niestety zdjęcie robione bardzo późnym wieczorem, ale obiecuję wymienić. Polecam

SKŁADNIKI:
chleb 1 szt
ser żółty 100 g
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól morska 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
szczypiorek do posypania
majonez,
ketchupPRZYGOTOWANIE:Do miseczki przełożyć
masło, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz. Dokładnie utrzeć wszystkie składniki aby powstała jednolita masa.
Chleb ponacinać na 3/4 głębokości po skosie, tak aby powstała kratka. W nacięcia nakładać
masło czosnkowe oraz pokrojony w kawałki
żółty ser. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić
chleb i zapiekać do rozpuszczenia
sera- u mnie ok 12 minut. Podałam z sosem z wymieszanego
majonezu i
ketchupu. Wierzch posypałam świeżym, drobno pokrojonym
szczypiorkiem. Smacznego:)