Wykonanie
Zainspirowana reklamą Pascala i Okrasy, chciałam upiec banicę. Wyszło jak wyszło:) powstała rolada drożdżowa z
fetą. Wzięłam na imprezkę do Wójcików i baardzo smakowało. Akurat
Marta ( całkiem nieświadomie) zrobiła Tzatziki , które pasowały do tego idealnie. Nie jest to danie w 5 minut ale warte każdej minuty czekania. Polecam.

SKŁADNIKI:CIASTO
mąka 2 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczkaciepła
woda 300 ml
sól morska grubo mielona 1 łyżeczkaNADZIENIE:
ser feta 1 kosteczka 200 g
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ciasto:
mąki wymieszać, dodać
sól oraz
drożdże, stopniowo dodawać ciepłą
wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość.
Ser fet pokroić w plastry.
Masło rozpuścić w rondelku , dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz łyżkę posiekanej
natki pietruszki- ja użyłam suszonej, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, i lekko je rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Nakładać na ciasto
ser i złożyć na pół i zwinąć w harmonijkę. Czynność powtórzyć z pozostałym
ciastem. Zwinięte kawałki układać w blaszce. Polać z wierzchu
masłem. Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)