ßßß
SKŁADNIKI:CIASTOmąka 2 1/2 szklankimąka krupczatka 1/2 szklankidrożdże suche 1 1/2 łyżeczkisól 1 łyżeczkaciepła woda 300 mlsól morska grubo mielona 1 łyżeczkaNADZIENIE:ser feta 1 kosteczka 200 gmasło 2 łyżkiczosnek 3 ząbkinatka pietruszki 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ciasto: mąki wymieszać, dodać sól oraz drożdże, stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość. Ser fet pokroić w plastry. Masło rozpuścić w rondelku , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki- ja użyłam suszonej, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, i lekko je rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Nakładać na ciasto ser i złożyć na pół i zwinąć w harmonijkę. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Zwinięte kawałki układać w blaszce. Polać z wierzchu masłem. Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)