ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z masłem czosnkowym

Bułeczki z masłem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka na pizzę 200 gramów
oliwa z oliwek 0,25 szklanek
oregano według uznania
drożdże 25 gramów
woda według uznania
sól według uznania
masło 100 gramów
czosnek 4 ząbki
sól według uznania
Wykonanie:
Do mąki pokruszyć drożdże, dodać sół oraz oregano. Wlać tyle wody, aby dało się zagnieść dość miękkie ciasto, dodać oliwę. Chwilę wyrabiać ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło czosnkowe: oczyszczony, rozdrobniony czosnek dodać do rozgniecionego widelcem masła(można też dodać posiekana natkę pietruszki), posolić do smaku, uformować kulkę, udekorować natka lub ząbkiem czosnku, włożyć do lodówki.
Z ciasta formować kulki średnicy ok. 3,5 cm, układać na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę posmarować oliwa. Piec, aż bułeczki się lekko zrumienią. Podawać gorące z masłem czosnkowym.
Uwagi:
Można dać samą mąkę na pizzę lub mąkę na pizzę pół na pół z razową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Pieczywo weg.
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9938/Buleczki-z-maslem-czosnkowym