ßßß
Składniki:- 500 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)- 1 łyżeczka soli- pół łyżeczki cukru trzcinowego- 25 g świeżych drożdży- 300 ml ciepłej wody1,5 łyżki oliwy z oliwekDo dużej miski wlewamy ciepłą wodę i dosypujemy do niej cukier oraz dodajemy drożdże. Drożdże rozgniatamy widelcem i całość mieszamy. Dosypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli pieczemy bez formy przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja piekłam w foremce (zależało mi na wyższym chlebku, bez formy może się "rozjechać") więc ciasto przełożyłam do foremki wysmarowanej wcześniej oliwą i obsypanej na spodzie otrebami gryczanymi w której sobie rosło. Przykryłam ściereczką. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce.