Wykonanie
Upiekłam chlebek orkiszowy dla całej rodziny, mam zamiar przekonać ich do spożywania zdrowego
pieczywa zamiast z białej
mąki pszennej.
Mąka żytnia razowa też czeka na swoją kolej.
Składniki:- 500 g
mąki orkiszowej razowej (typ 2000)- 1 łyżeczka
soli- pół łyżeczki
cukru trzcinowego- 25 g świeżych
drożdży- 300 ml ciepłej
wody1,5 łyżki
oliwy z oliwekDo dużej miski wlewamy ciepłą
wodę i dosypujemy do niej
cukier oraz dodajemy
drożdże.
Drożdże rozgniatamy widelcem i całość mieszamy. Dosypujemy
mąkę,
sól, wlewamy
oliwę. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli pieczemy bez formy przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja piekłam w foremce (zależało mi na wyższym
chlebku, bez formy może się "rozjechać") więc ciasto przełożyłam do foremki wysmarowanej wcześniej
oliwą i obsypanej na spodzie
otrebami gryczanymi w której sobie rosło. Przykryłam ściereczką. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce.
rewelacyjnie smakuje z
masełkiem czosnkowo-
ziołowym: