Wykonanie
Parę dni temu dostałam od firmy aledobre do testowania formę do pieczenia
chleba Original Kaiser, która prezentuje się tak:
Z tej okazji upiekłam chlebuś.inspiracja
0,5 kg
mąki5 dag
drożdżyłyżeczka
soliszklanka ciepłej
wody3 ząbki
czosnkułyżka
oliwyDrożdże rozpuścić w wodzie z
solą.Dodać
mąkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić ciasto mikserem.Wyrobione ciasto przełożyć do formy (forma z aledobre ma powłokę nieprzywierającą, więc nie trzeba jej smarować tłuszczem).Zostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Wierzch ciasta posmarować
oliwą.Ciasto piec w 200st.C przez ok 45min.Ostudzić na kratce.
Wracając do formy to, co dla mnie najważniejsze, ma jak już
pisałam powłokę nieprzywierającą . Sprawdziłam, czy rzeczywiście tak jest i zostałam pozytywnie zaskoczona. Chlebuś dosłownie wyskoczył z foremki, zupełnie nie przywarł i nie zabrudził formy. Ogromny plus!Producent zapewnia, że forma jest odporna na zakwas .Kolejną dużą zaletą dla mnie jest design . Forma jest kształtu
chleba z wgłębieniami, dzięki
czemu nasz
chleb ma atrakcyjny kształt.Z zewnątrz formę pokrywa antracyt .Szczerze
mogę polecić Wam taką formę do pieczenia
chlebka, na pewno
chleb po upieczeniu wygląda piękniej niż ze zwykłej keksówki. Do kupienia jest tutaj {klik} .