ßßß

Z tej okazji upiekłam chlebuś.inspiracja
0,5 kg mąki5 dag drożdżyłyżeczka soliszklanka ciepłej wody3 ząbki czosnkułyżka oliwyDrożdże rozpuścić w wodzie z solą.Dodać mąkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić ciasto mikserem.Wyrobione ciasto przełożyć do formy (forma z aledobre ma powłokę nieprzywierającą, więc nie trzeba jej smarować tłuszczem).Zostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Wierzch ciasta posmarować oliwą.Ciasto piec w 200st.C przez ok 45min.Ostudzić na kratce.

Wracając do formy to, co dla mnie najważniejsze, ma jak już pisałam powłokę nieprzywierającą . Sprawdziłam, czy rzeczywiście tak jest i zostałam pozytywnie zaskoczona. Chlebuś dosłownie wyskoczył z foremki, zupełnie nie przywarł i nie zabrudził formy. Ogromny plus!Producent zapewnia, że forma jest odporna na zakwas .Kolejną dużą zaletą dla mnie jest design . Forma jest kształtu chleba z wgłębieniami, dzięki czemu nasz chleb ma atrakcyjny kształt.Z zewnątrz formę pokrywa antracyt .Szczerze mogę polecić Wam taką formę do pieczenia chlebka, na pewno chleb po upieczeniu wygląda piękniej niż ze zwykłej keksówki. Do kupienia jest tutaj {klik} .