ßßß Cookit - przepis na Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana festiwalem kuchni włoskiej , stanęłam w kuchni i wyczarowałam:) Po pierwszym kęsie , już wiedziałam, że przekładaniec zrobi furorę i zagości na stałe w moim menu. Nie jest to obiad w 10 minut, chyba , że kupimy gotowe naleśniki….ale wiadomo jak one smakują:) Polecam.
SKŁADNIKI:
naleśniki:
mąka 1 szklanka
jajko 1 szt
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
farsz:
pieczarki 200 g
pierś z kurczaka 2 szt
śmietana gęsta 100 ml
ser żółty tarty 200 g
szpinak świeży ok 30 listków
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
sól
pieprz
ser żółty topiony w plastrach 3 plastry
miękki tłuszcz
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
naleśniki: z mąki , jajka i mleko zrobić ciasto naleśnikowe. dodać cukier- dzięki niemu naleśniki będą ładnie brązowe- sól i proszek do pieczenia. dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na maśle lub oliwie z oliwek pierś z kurczaka oczyścić, umyć , pokroić w cienkie plastry, ale niezbyt małe. na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić mięso , posypać papryką, solą i pieprzem. podsmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Z liści szpinaku usunąć ogonki. Śmietanę wymieszać z serem żółtym tartym. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika , następnie pieczarki, kurczaka, ser oraz liście szpinaku. Ułożyć tak ok 5 warstw. Ostatnią warstwą jest naleśnik z pieczarkami i serem żółtym topionym. Przekładańca wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Ja podałam z brokułem w bułce tartej z parmezanem. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/11/01/tort-nalesnikowy-ze-szpinakiem