Wykonanie
Zainspirowana festiwalem kuchni włoskiej , stanęłam w kuchni i wyczarowałam:) Po pierwszym kęsie , już wiedziałam, że przekładaniec
zrobi furorę i zagości na stałe w moim menu. Nie jest to obiad w 10 minut, chyba , że kupimy gotowe naleśniki….ale wiadomo jak one smakują:) Polecam.

SKŁADNIKI:naleśniki:
mąka 1 szklanka
jajko 1 szt
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczkifarsz:
pieczarki 200 g
pierś z kurczaka 2 szt
śmietana gęsta 100 ml
ser żółty tarty 200 g
szpinak świeży ok 30 listków
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
sólpieprzser żółty topiony w plastrach 3 plastrymiękki tłuszcz
bułka tartaPRZYGOTOWANIE:naleśniki: z
mąki ,
jajka i
mleko zrobić ciasto naleśnikowe. dodać
cukier- dzięki niemu naleśniki będą ładnie brązowe-
sól i
proszek do pieczenia. dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na
maśle lub
oliwie z oliwek pierś z kurczaka oczyścić, umyć , pokroić w cienkie plastry, ale niezbyt małe. na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, wrzucić
mięso , posypać
papryką,
solą i
pieprzem. podsmażyć.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Z liści
szpinaku usunąć ogonki.
Śmietanę wymieszać z
serem żółtym tartym. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać
bułką tartą. na dnie układamy naleśnika , następnie
pieczarki,
kurczaka,
ser oraz liście
szpinaku. Ułożyć tak ok 5 warstw. Ostatnią warstwą jest naleśnik z
pieczarkami i
serem żółtym topionym. Przekładańca wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Ja podałam z
brokułem w
bułce tartej z
parmezanem. Smacznego:)