ßßß
SKŁADNIKI:naleśniki:mąka 1 szklankajajko 1 sztmleko 1 szklankacukier 1 łyżeczkasól 1 szczyptaproszek do pieczenia 1/2 łyżeczkifarsz:pieczarki 200 gpierś z kurczaka 2 sztśmietana gęsta 100 mlser żółty tarty 200 gszpinak świeży ok 30 listkówpapryka słodka mielona 2 łyżeczkisólpieprzser żółty topiony w plastrach 3 plastrymiękki tłuszczbułka tartaPRZYGOTOWANIE:naleśniki: z mąki , jajka i mleko zrobić ciasto naleśnikowe. dodać cukier- dzięki niemu naleśniki będą ładnie brązowe- sól i proszek do pieczenia. dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na maśle lub oliwie z oliwek pierś z kurczaka oczyścić, umyć , pokroić w cienkie plastry, ale niezbyt małe. na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić mięso , posypać papryką, solą i pieprzem. podsmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Z liści szpinaku usunąć ogonki. Śmietanę wymieszać z serem żółtym tartym. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika , następnie pieczarki, kurczaka, ser oraz liście szpinaku. Ułożyć tak ok 5 warstw. Ostatnią warstwą jest naleśnik z pieczarkami i serem żółtym topionym. Przekładańca wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Ja podałam z brokułem w bułce tartej z parmezanem. Smacznego:)