Wykonanie

Ufff... dawno mnie tu nie było, ale już jestem:-) i bardzo się cieszę z tego powodu :-)w prawdzie jutro zdaję pewien niekoniecznie łatwy egzamin, ale mam nadzieję, że jakoś to pójdzie... Wracając jednak do gotowania, to tak sobie myślę, że zbliża się weekend więc może jakaś małą podpowiedź z mojej strony na niedzielny obiad...
Filet z kurczaka i
pieczarki to zestawienie stare jak świat, ale zawsze można je trochę odmienić, by zaskoczyć domowników :-)SKŁADNIKI1 duży podwójny
filet z kurczaka300 g
pieczarek1 duża
cebula2 łyżki
oleju rzepakowego100 - 150 g
sera żółtego (np. gouda)1
jajko2 - 3 łyżki
mlekamąka,
bułka tartasól,
pieprztłuszcz do smażenia
Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, a następnie rozbijamy na płasko.
Cebulę i
pieczarki kroimy w kostkę,
ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę i przez chwilę smażymy, a następnie dodajemy
pieczarki,
sól,
pieprz i całość dusimy aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
Mięso posypujemy
solą i
pieprzem (jeśli
pieczarki doprawiliście bardziej pikantnie, to teraz
mięso doprawcie mniej, żeby całość nie była zbyt ostra). Na każdy kawałek nakładamy
pieczarki z
cebulą, a na nie
ser żółty i zwijamy roladki (możecie je spiąć wykałaczkami, wtedy na pewno się nie rozpadną). Następnie obtaczamy je w
mące,
jajku roztrzepanym z
mlekiem i
bułce tartej - smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor kilkakrotnie obracając w czasie smażenia. Pamiętajcie żeby smażyć na małym płomieniu, dzięki temu roladki usmażą się także w środku, a nie tylko po wierzchu.I gotowe :-)