ßßß Cookit - przepis na Kotlet de volaille zwany "dewolajem":)

Kotlet de volaille zwany "dewolajem":)

nazwa

Wykonanie

Klasyczny de volaille to pierś z kurczaka zrolowana z masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda)
1 jajko
2 łyżki mąki
bułka tarta
sól
pieprz
mielona słodka papryka
Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek
Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży w środku)
Ser pokroić w paski: dwa plasterki na jedną pierś (wyjdzie 8 pasków)
Ułożyć ser na jednej połowie piersi i zwijać od tej strony, gdzie ser został ułożony
Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę)
Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron
Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/kotlet-de-volaille-zwany-dewolajem.html