ßßß
To jedna z przekąsek, której znajomi domagają się najczęściej. Idealnie pasuje na piknik czy ogrodowe party, ale i na lunch do pracy. Tym razem z wędzonym łososiem i kozim serem, takie bowiem było tegoroczne zamówienie ;)Na blogu gościły już trzy inne wytrawne keksy : z cukinią i pecorino – klik oraz z fetą i świeżymi ziołami + z kozim serem i suszonymi pomidorami – klik i szczerze mówiąc, trudno jest mi powiedzieć, który jest lepszy… Każdy w zasadzie znika w bardzo podobnym tempie :)Ten dzisiejszy posmakuje Wam rzecz jasna tylko pod warunkiem, że lubicie łososia i że smak ryby ‘w cieście’ Wam nie przeszkadza. Ja dodaję tutaj czasami również nieco kurkumy (to takie nie opuszczające mnie od pewnego czasu przyzwyczajenie, by dodawać kurkumy gdzie tylko mogę ;)), ale możecie ją oczywiście pominąć.
keksówka o wymiarach ok. 23 x 1150 ml oliwy + 2 łyżki (do cebuli)pęczek cebuli dymkipęczek koperku200 g wędzonego łososia200 g mąki1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia(opcjonalnie – ok. ¼ łyżeczki kurkumy)otarta skórka z 1 cytrynyotarta skórka z 1 limonki2 jajkaok. ½ łyżeczki soliświeżo mielony pieprz (kilka obrotów młynka)80 – 100 g koziego sera, startego na grubych oczkachok. 120 – 150 ml jogurtu* (używam owczego, 6,5% tłuszczu)*więcej / mniej, w zależności od gęstości jogurtugarść orzeszków piniowych (można pominąć)Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Białą część dymki poszatkować i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu (nie doprowadzamy do zbrązowienia, cebula ma tylko zmięknąć). Odstawić.Zieloną część dymki oraz koperek poszatkować.Łososia pokroić na mniejsze kawałki (duża kostka lub paski).Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu roztrzepać jajka razem z oliwą i otartymi skórkami. Doprawić pieprzem i solą (nie solimy zbyt dużo, ser jest bowiem wystarczająco słony).Do mąki dodać mieszankę jajeczną, a następnie partiami jogurt i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przygotowany ser, łososia oraz zioła i ponownie wymieszać (niezbyt długo, tylko do połączenia się składników).Wylać masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą / mąką) foremki / keksówki i ewentualnie posypać orzeszkami piniowymi.Piec przez około 50 minut.Kroić po wystudzeniu.
Uwagi :- część sera można pokroić na kawałki a tylko część zetrzeć, jeśli wolimy bardziej wyczuwalne kawałki (lub użyć sera o innej konsystencji, np. typu ‘crottin’)- zamiast wędzonego łososia można użyć mięsa ze świeżej ryby (i uprzednio podsmażyć czy ugotować tak jak w tym przepisie na pastę z dwóch łososi – klik)- keks można też przygotować z dodatkiem szpinaku lub liści boćwiny (czy w sezonie również np. z dodatkiem szparagów)‚Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego tygodnia!‚