Wykonanie

‚Na farmie kupiłam jedne z ostatnich już w tym roku
pomidorów. Tym razem wybrałam mięsiste i ‘suche’ San Marzano, z części bowiem miał powstać sos, a z ‘resztek’ – jesienna zupa. Warzywa polecam upiec w piekarniku, dzięki temu bowiem otrzymamy zupę o niepowtarzalnym smaku (pieczenie wydobywa smak naszych warzyw i zdecydowanie go wzmacnia).Do ostatniej wersji dodałam również miąższ upieczonej dyni (tak jak w przypadku tej zeszłorocznej zupy z pieczonej dyni i
papryki – klik), co i tutaj okazało się być dobrym pomysłem. A dla pewnej wielbicielki
curry,
kokosowego mleka i
kolendry powstała porcja takiej właśnie wersji (proporcje ‘na oko’ ;)) –
pomidory były wtedy pieczone bez
tymianku i również Wam taki eksperyment polecam :)‚

‚ok. 1 kg
pomidorów (użyłam odmiany San Marzano)2
czerwone papryki1 średniej wielkości
cebula (lub 2-3
szalotki)4-5 ząbków
czosnkuok. 3 łyżki
oliwy z oliweklekki
bulion (może być pół na pół z
wodą)
sól,
pieprz do smakuświeży
tymianek (lub ewentualnie suszony)dodatkowo – crème fraîche lub gęsty
jogurt do podaniaPiekarnik nagrzać do 220°C.Warzywa umyć i osuszyć.
Pomidory przekroić na pół i ułożyć w lekko natłuszczonym żaroodpornym naczyniu (przecięciem do góry). Polać
oliwą, posypać
solą i
pieprzem, ułożyć kilka gałązek
tymianku. Na blasze piekarnika ułożyć również
paprykę, przekrojoną
cebulę /
szalotkę i ząbki
czosnku. Piec ok. 40 minut, aż
pomidory będą dobrze miękkie, a reszta warzyw zbrązowieje (
czosnek i
cebulę możemy ewentualnie wyjąć nieco wcześniej;
paprykę dobrze jest obracać podczas pieczenia). Upieczoną
paprykę przełożyć do hermetycznego naczynia (używam szklanego), szczelnie przykryć i pozostawić do przestygnięcia (możemy też umieścić
paprykę np. w misce i szczelnie przykryć folią spożywczą) . Następnie obrać
paprykę ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić.
Pomidory pozbawić skórek i przełożyć do garnka lub blendera. Warzywa wraz z
czosnkiem i
cebulą (pozbawiamy je łusek, a
cebulę kroimy na mniejsze kawałki) zmiksować dodając ok. 500 – 700 ml
bulionu. Następnie doprawić do smaku i ewentualnie dodać więcej
bulionu, jeśli wolimy rzadszą zupę. Serwowac z dodatkiem crème fraîche lub gęstego
jogurtu.Uwagi :- jeśli nasz organizm dobrze znosi
czosnek, możemy dodać całą upieczoną główkę- zupę możemy przygotować w wersji bardziej paprykowej, dodając nieco
papryki w proszku (np. papryczki z Espelette)- jeśli do zmiksowanych warzyw dodamy mniej
bulionu, otrzymamy pyszny sos, np. do
makaronu (może się przydać wtedy, gdy czasu na przygotowanie posiłku nie mamy niewiele, wszystko tu bowiem robi się praktycznie ‘samo’ ;))- tak jak wspominałam na początku wpisu, do zupy możemy też dodać upieczony miąższ dyni (tak jak na poniższym zdjęciu), to
trio bowiem świetnie do siebie pasuje (przy okazji przypominam również wcześniejszą zupę z pieczonej dyni i
papryki – klik)(możemy też przygotować wersję z dodatkiem
mleka kokosowego,
curry, i
kolendry –
pomidory pieczemy wtedy bez
tymianku)‚

‚Pozdrawiam serdecznie!‚PS. Przez kilka dni nie
będę mogła odpowiadać na Wasze maile, w razie pilnych pytań proszę więc pisać w komentarzach pod tym postem, odpowiem w miarę możliwości czasowo-internetowych… ;)).‚