ßßß Cookit - przepis na TROCHĘ INNA POMIDOROWA, Z MLEKIEM KOKOSOWYM I CIECIORKĄ

TROCHĘ INNA POMIDOROWA, Z MLEKIEM KOKOSOWYM I CIECIORKĄ

nazwa

Wykonanie

Kiedy jedynym urozmaiceniem pomidorowej jest dodatek makaronu lub ryżu, zupa może szybko się znudzić. Wtedy potrzebne są większe działa. Takie jak mleko kokosowe, cieciorka, tymianek i moja ukochana wędzona papryka La Chinata, przywieziona z Santiago de Compostela. Jeśli nie macie wędzonej papryki, użyjcie mieszanki chilli i słodkiej.
Zupę można serwować z grzankami i porcją aromatycznego sera na wierzchu.
Składniki:
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 szalotka, dowolnie posiekana
1 puszka pomidorów (400 ml)
1 łyżeczka wędzonej papryki, najlepiej ostrej (polecam La Chinata)
1 łyżka octu balsamicznego
świeży tymianek, ok. 3 gałązki
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1,5 szklanki wody
sól, pieprz
do podania : dodatkowa oliwa, cieciorka, suszone pomidory
Składniki:
Podgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek i cebulę, aż cebula będzie zeszklona. Dodać ocet balsamiczny i paprykę, wymieszać. Dodać cieciorkę, pomidory, listki tymianku, mleko kokosowe i wodę, wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20-30 minut.
Wywar nieco ostudzić i zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem (użyłam różowego).
Zupę podawać polaną oliwą, z dodatkową cieciorką, suszonymi pomidorami.
Smacznego!
(bazowałam na przepisie z Love & Lemons)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/04/troche-inna-pomidorowa-z-mlekiem.html