ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

Wrześniowe dni są jeszcze ciepłe, a nawet gorące, ale wieczorami można poczuć już jesienny chłód. Zupa z pieczonej papryki na pewno Was rozgrzeje 🙂 Ostatnio ukochałam sobie zupy kremy z tego względu, że są niezwykle szybkie w wykonaniu, a czasu na gotowanie mi niestety brakuje. Ciekawi mnie, który smak zupy jest Waszym ulubionym? 🙂
Zupę podajcie z grzankami: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
800 g czerwonej papryki
4 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki
oliwa z oliwek
około 0,5-1l bulionu
łyżka słodkiej mielonej papryki
płaska łyżka cukru
pieprz i sól do smaku
Przepis
1
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Wykładamy na blaszkę i polewamy oliwą z oliwek.
2
Na blaszkę wykładamy także nieobrane ząbki czosnku oraz całe szalotki.
3
Pieczemy wszystkie warzywa około 40 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni. Kiedy papryka zacznie się zrumieniać, wyciągamy ją z piekarnika.
4
Paprykę przekładamy do garnka, a cebulę i czosnek obieramy z łupinek i dodajemy do papryki.
5
Całość zalewamy bulionem (ilość w zależności od tego czy lubimy gęściejsze czy rzadsze zupy). Zagotowujemy, a następnie blendujemy.
6
Podajemy ze śmietaną i grzankami.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/09/zupa-pieczonej-papryki