Wykonanie
Wrześniowe dni są jeszcze ciepłe, a nawet gorące, ale wieczorami można poczuć już jesienny chłód. Zupa z pieczonej
papryki na pewno Was rozgrzeje 🙂 Ostatnio ukochałam sobie zupy kremy z tego względu, że są niezwykle szybkie w wykonaniu, a czasu na gotowanie mi niestety brakuje. Ciekawi mnie, który smak zupy jest Waszym ulubionym? 🙂Zupę podajcie z grzankami: Grzanki
czosnkowe do zup i sałatekPorcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki800 g
czerwonej papryki4 ząbki
czosnku2
cebulki szalotkioliwa z oliwekokoło 0,5-1l
bulionułyżka słodkiej mielonej
paprykipłaska łyżka
cukrupieprz i
sól do smakuPrzepis1
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Wykładamy na blaszkę i polewamy
oliwą z oliwek.2Na blaszkę wykładamy także nieobrane ząbki
czosnku oraz całe
szalotki.3Pieczemy wszystkie warzywa około 40 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni. Kiedy
papryka zacznie się zrumieniać, wyciągamy ją z piekarnika.4
Paprykę przekładamy do garnka, a
cebulę i
czosnek obieramy z łupinek i dodajemy do
papryki.5Całość zalewamy
bulionem (ilość w zależności od tego czy lubimy gęściejsze czy rzadsze zupy). Zagotowujemy, a następnie blendujemy.6Podajemy ze
śmietaną i grzankami.