ßßß Cookit - przepis na Kotlety de volaille

Kotlety de volaille

nazwa

Wykonanie

Te kotleciki chyba każdy zna i domyślam się, że prawie każdy lubi. Ja je uwielbiam, są proste, niedrogie i bardzo smaczne. Idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami i podsmażonymi na maśle pieczarkami lub w wersji na słodko – z ryżem i brzoskwiniami.
Składniki
2 filety z kurczaka
8 dkg masła
15 dkg sera
2 małe jajka
1 1/2 szklanki bułki tartej
1 szklanka mąki pszennej
sól, pieprz
olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Krok 1
Filety opłukać zimną wodą i osuszyć. Rozbić je na grubość ok 3-5 mm i podzielić na 4 mniejsze plastry.
Krok 2
Obsypać z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa położyć małą łyżeczkę masła i łyżkę starego na grubych oczkach sera. Zawijać roladki.
Krok 3
Roladki obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec dokładnie w bułce tartej.
Krok 4
Smażyć na rozgrzanym oleju, tak aby zezłociły się z każdej strony.
Ja dodatkowo zapiekam je jeszcze przez około pół godziny w 160 st. C.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)
Kotlety de volaille, 10 . 0 out of 10 based on 4 ratings
Podobne wpisy
Kurczak z warzywami i prażonymi nerkowcami
Biała dama
Rolada włoska z oliwkami, bazylią i mozzarellą
Kieszonki z fetą i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/07/10250/kotlety-de-volaille