Wykonanie
Filet z kurczaka jest fantastycznym
mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze
szpinakiem,
suszonymi pomidorami,
boczkiem, czy też
brzoskwiniami lub
ananasem. Dzisiaj tworzy parę z
mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :)
Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 4Składniki:
4 pojedyncze
piersi z kurczaka8 małych kulek
mozzarelli50g
masła50g
mąki50g
bułki tartej*2
jajkaŚwieżo mielony
pieprz.
sól*ilość
bułki tartej i
mąki może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru
piersi z kurczakaPrzygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio
mąkę,
bułkę tartą oraz 2
jajka, które rozrabiamy widelcem.
Piersi z kurczaka myjemy oraz odkrajamy błonki. Następnie w szerokiej części
ostrym nożem robimy kieszonkę. Kulki
mozzarelli przekrajamy na pół i do jednej kieszonki wkładamy 4 połówki. Brzegi
mięsa ściągamy wykałaczką. Oprószamy
pieprzem oraz
solą z obu stron. Na patelni rozgrzewamy
masło.
Pierś z kurczaka obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce tartej. Jeśli ktoś lubi dużo panierki można kotleta umieścić ponownie w
jajku i
bułce tartej. Umieszczamy fileta na patelni. Na średnim ogniu, smażymy z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by
mięso powoli dochodziło do siebie, aby w środku się usmażyło, a z wierzchu za bardzo nie przypiekło. Zajadamy na ciepło z rozpływającą się
mozzarellą.