Wykonanie
Kurczak i
szpinak, to bardzo dobre połączenie, tutaj wzbogacone o
mozzarellę.
Szpinak oczywiście nie może obyć się bez
czosnku, który jest dodany również do panierki. Całość bardzo smaczna, najlepsza zaraz po usmażeniu, kiedy panierka jest jeszcze chrupiąca.
Składniki:1 łyżka
masła250 g
szpinaku (może być mrożony)2 ząbki
czosnku100 g
mozzarelli2 duże
piersi z kurczaka (500 g)
sólpieprzPanierka:2
jajka6 czubatych łyżek
bułki tartejczosnek granulowany
słodka paprykasólpieprzNa patelni rozpuść
masło, dodaj
szpinak i odparuj go (z mrożonym ten krok zajmie trochę więcej czasu). Wciśnij
czosnek, dopraw
solą i
pieprzem. Dodaj pokrojoną w kostkę
mozzarellę i mieszaj do czasu, aż
ser się rozpuści i dokładnie połączy ze
szpinakiem. Odstaw do wystygnięcia.
Piersi przekrój wzdłuż, tak żeby otrzymać 4 filety. Każdy z nich włóż
między folię spożywczą i rozbij na cienki kotlet.
Kotlety oprósz z każdej strony
solą i
pieprzem. Na
mięsie ułóż porcję
szpinaku i ścisło zawiń w rulonik.
W misce rozmąć
jajka, a na talerzu wymieszaj
bułkę tartą,
czosnek,
paprykę,
sól i
pieprz (przypraw dodaj sporo, aby panierka miała wyrazisty smak). Roladki panieruj dwukrotnie (
jajko -
bułka -
jajko -
bułka) i smaż na dość głębokim
oleju, obracając, tak aby dopiekły się z każdej strony. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
SMACZNEGO!