Wykonanie
Dziś wpadł mi w ręce suplement diety - pokrótce:
ocet jabłkowy i ekstrakt ze
szparagów w tabletkach. Cudowny specyfik mający wspomóc odchudzanie. Damn. I tak sobie myślę, że jak ktoś opierdzieli hamburgera, poprawi Colą, a na deser zje
czekoladę, to na pewno mu ten
ocet pomoże. Nie kochani, żeby wspomóc odchudzanie i (przede wszystkim) swoje zdrowie, lepiej będzie zjeść mieszankę
sałat z
pomidorem, okraszoną
ziołami i
oliwą z dodatkiem
octu jabłkowego. Wtedy może
ocet pomoże ;) Ale moim ostatnim ulubieńcem wśród suplementów jest ten na syndrom niespokojnych stóp. Wiercę się w nocy czasami. I miewam też zimne ręce, ale na to też już wymyślili tableteczkę... Co dalej pytam? Tabletki na zły nastrój? Na brzydką pogodę?Zamiast suplementów polecam lekki obiad. Dietetyczny. Z dodatkiem
kaszy, np. gryczanej - samo zdrowie. Pulpety z
indyka przygotowałam na bazie
wywaru z warzyw, a do
sosu pomidorowego przemyciłam jeszcze
cebulę i
marchewkę ;)
Mięso z indyka jest delikatne, a pulpety z niego są pyszne. Do sosu użyłam
koncentratu pomidorowego, bo akurat miałam pod ręką, ale świetnie sprawdzi się również puszka
pomidorów. Trzymajcie się zdrowo! :)Z podanej ilości składników wychodzi ok. 20 niedużych pulpecików i solidna porcja sosuStopień trudności: łatweSkładniki na
wywar warzywny:- ok. 1,25 litra
wody- kawałek
selera- kawałek
pora- 1
marchewka- 1
pietruszka- 2
liście laurowe- kilka ziaren
czarnego pieprzu- 0,5 kg
mięsa mielonego z
indyka- 1
jajko- 3 łyżki
bułki tartej-
mąka do obtaczania pulpetów + łyżka do zagęszczenia sosu- 1/2 małej
cebulki startej na drobnych oczkach tarki (do
mięsa)- 1 średnia
cebula + druga połówka tej małej (do podsmażenia do sosu)- 2 łyżki
oliwy z oliwek (lub
oleju) do smażenia- 1 średniej wielkości
marchewka- ok. 3 łyżek
koncentratu pomidorowego-
sól,
pieprz- suszony
tymianek- szczypta
ostrej papryki-
suszona szałwia (opcjonalnie)- inne ulubione
zioła (opcjonalnie)Do podania:-
kasza gryczana,
brązowy ryż lub inny ulubiony dodatekPrzygotowanie:1. Warzywa na
wywar umyj, zalej
wodą (najlepiej w niewysokim, ale dosyć szerokim garnku), dodaj
liść laurowy,
czarny pieprz, ewentualnie szczyptę
soli i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez cały czas przygotowywania pulpetów.2.
Mięso mielone wymieszaj dokładnie (ja wyrabiam je ręką) z
jajkiem,
bułką tartą i startą na tarce
cebulką, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Odstaw.3. Pozostałą
cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanej na patelni
oliwie.
Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do
cebuli i smaż przez kilka minut na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyłącz.4. Z
wywaru wyciągnij warzywa. Formuj nieduże pulpety, obtaczaj je w
mące i wrzucaj do gotującego się
wywaru, gotuj ok. 5 minut. Następnie dodaj
koncentrat pomidorowy wg własnych preferencji, dopraw
solą,
pieprzem,
tymiankiem,
ostrą papryką i
szałwią. Dodaj
marchewkę z
cebulką i gotuj przez kolejne 10 minut.5.
Mąkę do zagęszczenia rozpuść w odrobinie zimnej
wody, dokładnie wymieszaj. Następnie do daj do niej kilka łyżek gorącego sosu i wlej całość do garnka z pulpetami. Wymieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Gotuj jeszcze 2 minuty.Jeżeli podoba Ci się przepis lub masz jakieś uwagi, podziel się nimi w komentarzu lub na Facebooku:
