Wykonanie

Kiedy zobaczyłam to ciacho wiedziałam, że muszę je upiec, chociaż mam wrażenie, że nad moimi wypiekami drożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy
drożdżowy wypiek, który mi się rzeczywiście udał!
Serio. Jest pyszny i wbrew pozorom wcale nie bardzo trudno go zrobić.Inspirowałam się przepisami Angie i Muny - warto zajrzeć na ich strony, bo zrobiły piękne fotoinstrukcje jak zawinąć ciacho! No i muszę przyznać, że całość też wyszła im bardziej efektowna, ale mimo, że moje wygląda może ciut gorzej, to jest pycha:) Popełniłam błąd i rozpuściłam
masło zamiast po prostu wymieszać miękkie z
cynamonem i trochę go spłynęło. Można też dodać
orzechy,
rodzynki lub
migdały :)Kringel - pierścień,
obwarzanek. Estoński Kringel to
cynamonowy chleb w kształcie pierścienia. Dla mnie jednak jest to wypiek, którego
chlebem bym nigdy nie nazwała - raczej słodką
bułką:) Idealny z
mlekiem lub gorącą
czekoladą na drugie śniadanie. Choć wywodzi się z Niemiec, to właśnie w Estonii od setek lat przygotowywany jest na specjalne okazje.Składniki:- 125 ml
mleka w temp. pokojowej- 1
żółtko w temp. pokojowej- łyżka
miodu- łyżka
oleju- 100 g
mąki pełnoziarnistej- 200 g
mąki tortowej- opakowanie (7 g) suchych
drożdży- odrobina
wody w temp. pokojowej- 50 g
masła- łyżka
cukru- 1 lub 2 łyżeczki
cynamonu (zależy jak bardzo lubicie
cynamon, ja dałam jedną)Przygotowanie:1.
Drożdże mieszamy z
mąką. Dodajemy
jajko i zaczynamy wyrabiać. Do
mleka dodajemy
olej i
miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy.2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę
wody. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrabiamy je około 5 minut.3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja rozgrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i wstawiłam ciasto na ok. 45 minut.4. Po wyrośnięciu szybko wyrabiamy ciasto jeszcze raz, a następnie wałkujemy w prostokąt. Smarujemy
masłem wymieszanym z
cukrem i
cynamonem, a następnie zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego
boku.5. Rulon
ostrym nożem kroimy na pół również wzdłuż zostawiając na początku ok. 5 cm nieprzecięte. Następnie układamy obie części nacięciem do góry i przekładamy jeden bok na drugi tak, żeby powstał warkocz. Polecam zerknięcie na fotograficzne instrukcje na blogach, które wymieniłam wyżej:)6. Układamy w pierścień i wkładamy ten nieprzecięty koniec pomiędzy te dwa przecięte. Sklejamy delikatnie. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy kiedy z wierzchu będzie ładnie zarumienione.7. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
