Wykonanie
Bakłażan to warzywo które lubimy albo nie, są tacy co za nim nie przepadają, jednak ja zawsze mama na niego ochotę. Dzisiaj pomysł na
bakłażana nadziewanego warzywami i
cieciorką, danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam.
SKŁADNIKI :2
bakłażany4 łyżki
oliwysól200 ml
bulionu warzywnego do zapiekania1 łyżeczka
przecieru pomidorowegoNADZIENIE :300 g
pomidorów1 mała
pierś z kurczaka1
cebula2 ząbki
czosnku1 mała
papryka czerwona lub żółta1/2 szklanki
cieciorki ugotowanej do miękkości
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka,
słodka papryka do smaku2 łyżki
oliwynatka pietruszki do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Pierś z kurczaka,
pomidory,
cebulę i
paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podpiekamy
czosnek z
cebulą, dodajemy
pierś z kurczaka, przyprawiamy do smaku i chwilkę smażymy.
Bakłażany kroimy na pół i wydrążamy, środek kroimy w kostkę.Do podpieczonego
kurczaka dodajemy
paprykę, miąższ
bakłażana i
pomidory. Dusimy aż płyny odparują. Następnie dodajemy
cieciorkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.Wydrążone
bakłażany przysmażamy na gorącym
oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
olejem, lekko solimy w środku i napełniamy farszem. Na dno naczynia wlewamy
bulion wymieszany z łyżeczką
przecieru pomidorowego i pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 *C.Podajemy ciepłe posypane
natką pietruszki (
serem ) z
ryżem lub zjadamy same. Smacznego.