Wykonanie
Efektowne i smaczne danie obiadowe z kotletami ze
schabu, panierka wręcz przepyszna bo z
serem i nawet dobrze przylega do
mięsa. Podane z puree z
cukinii i
ziemniaków oraz
sos pomidorowy z
oliwkami. Myślę że warto przygotować taki niecodzienny obiad i oczarować swoich
bliskich. Inspirację zaczerpnęłam z kuchni Lidla.
SCHAB:4- 6 kotletów ze
schabu bez kości, umytych, osuszonych
sól,
pieprz do smaku2
jajka roztrzepane w miseczce100 g
sera goudy startego na tarce70 g
maki pszennejKotlety powinny
mieć grubość około 1 cm, nie musimy ich ubijać tylko przyprawiamy. W miseczce mieszamy
jajka z
serem, następnie
schab obtaczamy w
mące i serowej panierce.
Ser lekko przyklepujemy aby nie odpadł. Smażymy na rozgrzanym
oleju z każdej strony ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Kotlety odkładamy na talerz.PUREE Z
CUKINII I
ZIEMNIAKÓW :2 -3 obrane, ugotowane
ziemniaki1
cebula, obrana, pokrojona w talarki1
młoda cukinia około 500 g, umyta i pokrojona w talarki2 łyżki
masła naturalnego2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 łyżka
śmietany 18 %
sól,
pieprz do smaku
Cebulę i
czosnek podpiekamy na rozgrzanym
maśle, po 2 minutach dodajemy
cukinię i smażymy około 10 minut. Przykrywamy patelnię i czekamy aż wszystko dobrze zmięknie.
Cukinię z
czosnkiem,
cebulą i
ziemniakami przekładamy do naczynia blendera i miksujemy. Puree doprawiamy do smaku.
SOS POMIDOROWY :1
cebula2-3 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku, drobno pokrojonegarść czarnych
oliwek, pokrojonych w talarki
sól,
pieprz i
cukier do smakupuszka
pomidorów krojonych
Cebulę z
czosnkiem podpiekamy na
oleju, dodajemy
pomidory. Sos redukujemy, dodajemy
oliwki i doprawiamy do smaku.Na talerze układamy puree i
sos pomidorowy, następnie nakładamy kotlety ze
schabu, dekorujemy listkami
bazylii lub
natki, u mnie roszpunka.

