Wykonanie
Bamber to tu na Kaszubach, bogaty chłop , czyli taki co ma
ziemniaki ,
mleko,warzywa i
pola tyla co widać 😉 Więc placki ziemniaczane po bambersku , też muszą
mieć więcej niż tylko bulwy w środku , na bogato . Smaczne, smażone placuszki , kruche i aromatyczne , koniecznie podajcie ze słodką mizerią na
jogurcie ..pychota . Nic tylko zjeść i dać psu gębę wylizać ..tak się mówiło , ale nie koniecznie namawiam do próbowania tej opcji poobiedniej, toalety 😉 Co innego placki , na nie namawiam z całej siły – warto

Składniki :1 średnia
cukinia4 duże
ziemniaki2 duże
cebule1
jajko- bamberskie-duże 😉3 łyżki
mąki pszennej3 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
olej do smażeniamizeria:1 średni
ogórek2 czubate łyżki gęstego
jogurtu1 łyżeczka
cukru -z czubemszczypta
solipieprz do smaku

Cukinię ścieramy razem ze skórą na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak samo
cebulę . Do pozostałych składników dodajemy wyciśnięty praską
czosnek ,
jajko ,
mąkę ,
sól ,
pieprz i wszystko dokładnie mieszamy .


Placki smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron , nie wylewajmy zbyt grubych bo ciężko je będzie dopiec w środku i stracą na chrupkości .
Ogórka myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach , łączymy z
cukrem ,
jogurtem ,
solą i
pieprzem . Podajemy z ciepłymi plackami . Smacznego 😉