ßßß Cookit - przepis na KOTLETY SOJOWE Z GRZYBAMI

KOTLETY SOJOWE Z GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kotlety różnego rodzaju. Dzisiaj pomysł na kotlety sojowe z kuchni wegetariańskiej, zdrowe i bardzo pyszne.
Sama soja po ugotowaniu nie ma wyrazistego smaku, jednak w połączeniu z pieczarkami, grzybami leśnymi, papryką lub innymi dodatkami, sojowe kotlety są bardzo dobre.
Idealne również na kanapki z odrobiną musztardy, polecam.
SKŁADNIKI :
200 g ziarna soi
liąc laurowy, ziele angielskie
2 jajka
2 cebule
20 dkg dowolnych grzybów (pieczarki, podgrzybki )
słodka i ostra papryka w proszku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta
2 ząbki przeciśniętego czosnku
bułka tarta do obtaczania kotletów
odrobina oleju do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
Soję zalewamy wodą w garnku, moczymy kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie gotujemy w wodzie z liściem laurowym, zielem do miękkości, około (1-2 godzin, uzupełniając wodę ) aż ziarno będzie miękkie.
Ziarno odcedzamy, mielimy w maszynce do mięsa lub blenderem najlepiej dwa razy.
Cebulę kroimy w kostkę, grzyby szatkujemy i podsmażamy razem na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku.
Do zmielonej soi dodajemy wszystkie przyprawy, jajka, grzybki z cebulą, czosnek, namoczoną bułkę i przyprawy.
Dokładnie mieszamy masę, formujemy z niej owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ziemniakami, surówką lub pieczywem.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/10/kotlety-sojowe-z-grzybami.html