Wykonanie
Uwielbiam kotlety różnego rodzaju. Dzisiaj pomysł na kotlety
sojowe z kuchni wegetariańskiej, zdrowe i bardzo pyszne.Sama
soja po ugotowaniu nie ma wyrazistego smaku, jednak w połączeniu z
pieczarkami,
grzybami leśnymi,
papryką lub innymi dodatkami,
sojowe kotlety są bardzo dobre.Idealne również na kanapki z odrobiną
musztardy, polecam.
SKŁADNIKI :200 g ziarna soi
liąc laurowy,
ziele angielskie2
jajka2
cebule20 dkg dowolnych
grzybów (
pieczarki, podgrzybki )słodka i
ostra papryka w proszku1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz do smaku1 czerstwa
bułka namoczona i odciśnięta2 ząbki przeciśniętego
czosnkubułka tarta do obtaczania kotletówodrobina
oleju do pieczeniaPRZYGOTOWANIE :
Soję zalewamy
wodą w garnku, moczymy kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie gotujemy w wodzie z
liściem laurowym, zielem do miękkości, około (1-2 godzin, uzupełniając
wodę ) aż ziarno będzie miękkie.Ziarno odcedzamy, mielimy w maszynce do
mięsa lub blenderem najlepiej dwa
razy.
Cebulę kroimy w kostkę,
grzyby szatkujemy i podsmażamy razem na odrobinie
oleju, doprawiamy do smaku.Do zmielonej soi dodajemy wszystkie
przyprawy,
jajka,
grzybki z
cebulą,
czosnek, namoczoną
bułkę i
przyprawy.Dokładnie mieszamy masę, formujemy z niej owalne kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy z
ziemniakami, surówką lub
pieczywem.Smacznego.