ßßß Cookit - przepis na KURCZAK Z CURRY I CIECIORKĄ

KURCZAK Z CURRY I CIECIORKĄ

nazwa

Wykonanie

Kiedyś kurczak z kury raczej nie gościł w mojej kuchni a kuchnia indyjska była bardzo odległa. Pyszny, kremowy i pikantny sos z dodatkiem cieciorki jest idealnym połączeniem dla kurczaka.
SKŁADNIKI :
1 cały kurczak
1 limonka
1 puszka cieciorki
1 marchew pokrojona w plastry
1 młoda cukinia
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 puszka pomidorów
olej do podpieczenia kurczaka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki curry
jarzynka
ostra i słodka papryka w proszku
100 ml słodkiej śmietanki
PRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy,osuszamy i dzielimy na części.Udka dzielimy na pół,pierś przecinamy,ze skrzydełek usuwamy lotki.Korpus z szyjką wrzucamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy jarzynkę i gotujemy wywar.
Kurczaka przyprawiamy sola i słodka papryką.Pieczemy na oleju na złoty kolor.
Podpieczone kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielka ilością wywaru z kurczaka która wystarczy na do pieczenia.Naczynie przykrywamy(jeżeli nie mamy pokrywki używamy foli aluminiowej) wkładamy do piekarnika na 180 *C,dusimy około 45 minut.Mięso wykładamy na talerz.
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na patelnię w której podpiekaliśmy kurczaka,dodajemy curry,imbir,ostrą paprykę i pokrojoną 1/2 limonki,podduszamy lekko,często mieszając.
Pomidory z puszki kroimy,wlewamy do prużącej się cebuli oraz pokrojona cebulę ,dolewamy resztę wywaru z kurczaka(około 1 i 1/2 szklanki),prużymy do miękkości.Na sam koniec dodajemy cieciorkę z puszki oraz cukinie pokrojoną w plastry.Dalej dusimy aż płyny się zredukują.Doprawiamy sos solą,pieprzem,wlewamy śmietankę,mieszamy i gotowe.
Do sosu dodajemy upieczonego kurczaka.
Przekładamy kawałki kurczaka z sosem na talerze.
Dekorujemy pozostałą limonką.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/01/kurczak-z-curry-i-cieciorka.html