Wykonanie
Bardzo smaczne paszteciki z
mięsem wieprzowym.Zrobiłam je pieczone na
oleju,bo takie są bardzo smaczne, ale jeżeli ktoś chce je
zrobi ć mniej kaloryczne to można je upiec w piekarniku na blaszce, posmarowane na wierzchu rozmąconym
jajkiem.Paszteciki są proste w przygotowaniu,po upieczeniu są miękkie i bardzo smaczne,wypełnione pysznym farszem mięsnym a do tego barszczyk czerwony i danie gotowe.
CIASTO DROŻDŻOWE : Składniki na około 25 pasztecików:500 -600 g
mąki tortowej (4 szklanki)1
jajko1/2 kostki
drożdży 100 g1 szklanka ciepłego
mleka1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
soli1 łyżka
oleju do ciasta1 łyżka
octu( dodaję tylko do ciasta pieczonego na
oleju)
olej do smażeniaFARSZ:w ilościach przybliżonych.70 dag
łopatki1
marchew,
pietruszka,
cebulaliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
sól,
majeranek,
magi,jarzynka.1
jajko1 czerstwa
bułka3 ząbki
czosnkuPRZYGOTOWANIE :
Mięso ugorowa ć z świeżą jarzyną,liściem,zielem,jarzynką w wodzie do miękkości.
Mięso wyjąc,
bułkę namoczy ć w powstałym
bulionie,zmieli ć maszynce do
mięsa,całą ugotowaną jarzynę z
mięsem,
bułką i
czosnkiem.Farsz
przyprawi ć do smaku
solą,
pieprzem,
majerankiem i
magi.
Doda ć
jajko,wymiesza ć na jednolitą masę.Wszystkie składniki na ciasto i rozmieszane
drożdże w wodzie,wyrobi ć na jednolite zwarte ciasto.Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy
mąki lub dolewamy ciepłej
wody gdy ciasto jest za twarde.Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.Podzieli ć ciasto na dwie części,każdą rozwałkować na podłużny pas(oczywiście podsypując ciasto
mąka aby się nie kleiło).Na ciasto nałoży ć farsz,farsz(tak jak na zdjęciu).Mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta,tniemy paszteciki średniej długości,zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do
oleju.Gotowe paszteciki pozostawi ć na około 10 minut aby lekko wyrosły.
Olej rozgrzać w garnku,(ja piekłam w frytkownicy) wkłada ć partiami paszteciki,piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzi ć czy się już upiekły,wyciągną ć na papierowy ręcznik,odsączy ć z nadmiaru tłuszczu.Podawać ciepłe z barszczem czerwonym.Również pyszne zimne lub lekko podgrzane w mikrofalówce.Smacznego!
