ßßß Cookit - przepis na PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wieprzowym.Zrobiłam je pieczone na oleju,bo takie są bardzo smaczne, ale jeżeli ktoś chce je zrobi ć mniej kaloryczne to można je upiec w piekarniku na blaszce, posmarowane na wierzchu rozmąconym jajkiem.
Paszteciki są proste w przygotowaniu,po upieczeniu są miękkie i bardzo smaczne,wypełnione pysznym farszem mięsnym a do tego barszczyk czerwony i danie gotowe.
CIASTO DROŻDŻOWE : Składniki na około 25 pasztecików:
500 -600 g mąki tortowej (4 szklanki)
1 jajko
1/2 kostki drożdży 100 g
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju do ciasta
1 łyżka octu( dodaję tylko do ciasta pieczonego na oleju)
olej do smażenia
FARSZ:w ilościach przybliżonych.
70 dag łopatki
1 marchew,pietruszka,cebula
liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,sól,majeranek,magi,jarzynka.
1 jajko
1 czerstwa bułka
3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE :
Mięso ugorowa ć z świeżą jarzyną,liściem,zielem,jarzynką w wodzie do miękkości.
Mięso wyjąc,bułkę namoczy ć w powstałym bulionie,zmieli ć maszynce do mięsa,całą ugotowaną jarzynę z mięsem,bułką i czosnkiem.Farsz przyprawi ć do smaku solą,pieprzem,majerankiem i magi.Doda ć jajko,wymiesza ć na jednolitą masę.
Wszystkie składniki na ciasto i rozmieszane drożdże w wodzie,wyrobi ć na jednolite zwarte ciasto.Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłej wody gdy ciasto jest za twarde.
Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.
Podzieli ć ciasto na dwie części,każdą rozwałkować na podłużny pas(oczywiście podsypując ciasto mąka aby się nie kleiło).
Na ciasto nałoży ć farsz,farsz(tak jak na zdjęciu).Mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta,tniemy paszteciki średniej długości,zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju.
Gotowe paszteciki pozostawi ć na około 10 minut aby lekko wyrosły.
Olej rozgrzać w garnku,(ja piekłam w frytkownicy) wkłada ć partiami paszteciki,piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzi ć czy się już upiekły,wyciągną ć na papierowy ręcznik,odsączy ć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ciepłe z barszczem czerwonym.
Również pyszne zimne lub lekko podgrzane w mikrofalówce.
Smacznego!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/12/paszteciki-drozdzowe-z-miesem.html