Wykonanie
Jedne z moich ulubionych, pracochłonne, ale warte tego czasu i zaangażowania, które wkładamy w przygotowanie tego dania. Krokiety te kojarzą mi się przede wszystkim ze świętami, z pięknym zapachem w domu, przygotowaniam i wszystkimi obecnymi zaangażowanymi w dom. Oprócz świąt kojarzą mi się ze specjalnymi zamówieniami u nas w domu. Mama była osobą aktywną, pracującą i w tygodniu nigdy nie było czasu na tak wymagający posiłek. Usmażenie naleśników, zrobienie farszu zajmuje kilka godzin, więc dla wiecznie głodnych dzieci nie było możliwości na wyczekiwanie na obiad. Ale były takie dni, które płynęły wolniej, które spędzaliśmy wspólnie. Jesienią zbieranie
grzybów, później czyszczenie ich i suszenie. Na
grzyby jeździliśmy rowerami, czasami dość spory kawałek
drogi, pewnego razu po takim „grzybobraniu” mój brat przebił oponę i rodzice szli całą
drogę powrotną piechotą, żeby dzieci mogły spokojnie pojechać. Miło wspominać beztroskie czasy, bez problemów, aż uśmiech nasuwa się na buzie. A tymczasem zapraszam Was na przepyszne krokiety.

Składniki:Naleśniki:– 3
jajka;– 2,5 szklanki
mąki;– 1,5 szklanki
mleka;– 1 szklanka
wody gazowanej;– szczypta
soli i
cukru;– łyżka
oleju do ciasta+olej do smażeniaFarsz:– 80 dag
mięsa wieprzowego, np. z
łopatki;– garść
grzybów suszonych;– 2 duże
cebule;– 2
marchewki, 1
pietruszka;– 3,5 kg
kiszonej kapusty;– 2
listki laurowe, 3 kulki
ziela angielskiego;
pieprz,
sólDodatkowo:–
jajka,
bułka tartaWykonanie:Składniki na naleśniki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, smażyć naleśniki.
Mięso,
marchewkę i
pietruszkę zalać zimną
wodą, NIE PRZYPRAWIAĆ, gotować do miękkości
mięsa, mi zajęło to około 2 godziny.
Kapustę kiszoną wypłukać jeżeli jest mocno kwaśna, zalać
wodą, dodać
listki laurowe i
ziele angielskie, gotować około godziny-półtora. Odcedzić.
Cebulę posiekać, przesmażyć na złoty kolor.Wszystkie składniki na farsz przepuścić przez maszynkę do
mięsa, wymieszać. Ewentualnie doprawić
solą lub
pieprzem.Na naleśniki nakładać porcję farszu, zwijać krokiety, obtaczać w
jajku i
bułce tartej, smażyć na złoty kolor.Smacznego