ßßß Cookit - przepis na ZRAZY WIEPRZOWE ZWIJANE

ZRAZY WIEPRZOWE ZWIJANE

nazwa

Wykonanie

Zrolowane plastry dobrze ubitego chudego mięska,skrywające pyszny farsz,duszone w sosie,są pyszne.Od zawsze znane jako przysmak kuchni polskiej,pod nazwą zrazu lub w innych regionach polski,rolada.Najczęściej przygotowywane z mięsa wołowego.
Dzisiaj zrobiłam zrazy z chudej szynki wieprzowej i muszę stwierdzić że są równie pyszne jak wołowe,a przecież o smaku zrazów decyduje głównie farsz.
SKŁADNIKI:
około 1 kg chudej,wysokiej części (kulki ) od szynki wieprzowej
3-4 ogórki kiszone
1-2 cebule obrane i umyte
20 dkg boczku wędzonego
1 kiełbasa zwyczajna
1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól,pieprz,papryka słodka
2 łyżki oleju do podpieczenia zrazów
NA SOS:
1-3 łyżki mąki pszennej,rozmieszane w odrobinie wody,do zagęszczenia sosu
3-4 kulki pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól,pieprz,słodka papryka w proszku
1/4 szklanki śmietany 18%(według uznania)
magi i odrobina jarzynki (według uznania )
2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE :
Mięso umyć,wyciąć starannie plastry mięsa(kotlety) mniej więcej centymetrowej grubości.
Następnie tłuczkiem do mięsa ubić każdy kawałek,uważając aby nie przedziurawić kotletów.
Boczek,kiełbasę,ogórki i cebulę drobno pokroić(ja użyłam robota kuchennego,lekko mielę składniki na farsz).
Do farszu dodajemy sól,pieprz,musztardę i dokładnie wymieszamy.
Rozbite kotlety przyprawiamy pieprzem i papryką,nakładamy po dużej łyżce farszu,zawijamy,wbijamy po 2-3 wykałaczki.Mięso się nie rozwinie podczas pieczenia.
Olej rozgrzewamy na patelni,zrazy delikatnie oprószamy mąką,smażymy na lekko brązowo,(lub mocniej przypiekamy)około 5 minut z każdej strony,uważając aby się nie przypaliły(sos wychodzi lepszy gdy mięso jest dobrze podpieczone).
Podpieczone zrazy przekładamy do głębokiej patelni (wraz z powstałym sosikiem i resztkami przypieczonego mięsa),dodajemy liść laurowy,pieprz,ziele,zalewamy dwoma szklankami wody,przykrywamy patelnię i dusić 30 minut,aż zrazy będą miękkie.Pod koniec duszenia sos doprawiamy magi i przyprawami.
Miękkie zrazy wykładamy na duży talerz,po przestygnięciu wyciągamy wykałaczki
Z powstałego sosu usunąć przyprawy korzenne,następnie dolewamy wody tyle ile chcemy mieć sosu,zagotowujemy i jeszcze doprawiamy.
Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą,mieszamy,zagotowujemy.Sos dla uzyskania gładkości przecieramy przez sito,będzie wtedy gładki i bez grudek.
Po wyłączeniu palnika dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany,mieszamy,nie gotujemy.
Następnie wkładamy zrazy do sos.
Roladki są gotowe do podania :)
Drobna uwaga ; jeżeli chcemy podać zrazy na następny dzień to nie wkładamy ich do sosu tylko przechowujemy i sos i zrazy,w pojemniku,w lodówce osobno(przechowywane razem są mało estetyczne).Kiedy chcemy je podać,podgrzewamy sos(gdy jest za gęsty to dolewamy wody) i wkładamy nasze zrazy,lub podgrzewamy mięska w mikrofalówce i polewamy gorącym sosem.
Najlepiej pasują do nich kasze,ziemniaki kluski śląskie,kopytka a z jarzyn kapusta biała(słodka lub kwaszona) lub czerwona,buraczki zasmażane.
Ja podałam mięso z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną.
Polecam przepis na czerwoną kapustę zasmażaną ; kapusta-czerwona-zasmazana
SMACZNEGO!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/11/zrazy-wieprzowe-zwijane.html