Wykonanie
Zrolowane plastry dobrze ubitego chudego
mięska,skrywające pyszny farsz,duszone w sosie,są pyszne.Od zawsze znane jako przysmak kuchni polskiej,pod nazwą zrazu lub w innych regionach polski,rolada.Najczęściej przygotowywane z
mięsa wołowego.Dzisiaj zrobiłam zrazy z
chudej szynki wieprzowej i muszę stwierdzić że są równie pyszne jak wołowe,a przecież o smaku zrazów decyduje głównie farsz.

SKŁADNIKI:około 1 kg chudej,wysokiej części (kulki ) od
szynki wieprzowej3-4
ogórki kiszone1-2
cebule obrane i umyte20 dkg
boczku wędzonego1
kiełbasa zwyczajna1-2 łyżeczki
musztardy sarepskiej
sól,
pieprz,
papryka słodka2 łyżki
oleju do podpieczenia zrazówNA SOS:1-3 łyżki
mąki pszennej,rozmieszane w odrobinie
wody,do zagęszczenia sosu3-4 kulki
pieprzu i
ziela angielskiego2
liście laurowesól,
pieprz,
słodka papryka w proszku1/4 szklanki
śmietany 18%(według uznania)
magi i odrobina jarzynki (według uznania )2 szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE :
Mięso umyć,wyciąć starannie plastry
mięsa(kotlety) mniej więcej centymetrowej grubości.Następnie tłuczkiem do
mięsa ubić każdy kawałek,uważając aby nie przedziurawić kotletów.
Boczek,
kiełbasę,
ogórki i
cebulę drobno pokroić(ja użyłam robota kuchennego,lekko
mielę składniki na farsz).Do farszu dodajemy
sól,
pieprz,
musztardę i dokładnie wymieszamy.Rozbite kotlety przyprawiamy
pieprzem i
papryką,nakładamy po dużej łyżce farszu,zawijamy,wbijamy po 2-3 wykałaczki.
Mięso się nie rozwinie podczas pieczenia.
Olej rozgrzewamy na patelni,zrazy delikatnie oprószamy
mąką,smażymy na lekko brązowo,(lub mocniej przypiekamy)około 5 minut z każdej strony,uważając aby się nie przypaliły(sos wychodzi lepszy gdy
mięso jest dobrze podpieczone).Podpieczone zrazy przekładamy do głębokiej patelni (wraz z powstałym sosikiem i resztkami przypieczonego
mięsa),dodajemy
liść laurowy,
pieprz,ziele,zalewamy dwoma szklankami
wody,przykrywamy patelnię i dusić 30 minut,aż zrazy będą miękkie.Pod koniec duszenia sos doprawiamy
magi i
przyprawami.Miękkie zrazy wykładamy na duży talerz,po przestygnięciu wyciągamy wykałaczkiZ powstałego sosu usunąć
przyprawy korzenne,następnie dolewamy
wody tyle ile chcemy
mieć sosu,zagotowujemy i jeszcze doprawiamy.Sos zagęszczamy
mąką rozmieszaną z
wodą,mieszamy,zagotowujemy.Sos dla uzyskania gładkości przecieramy przez sito,będzie wtedy gładki i bez grudek.Po wyłączeniu palnika dodajemy 1 łyżkę gęstej
śmietany,mieszamy,nie gotujemy.Następnie wkładamy zrazy do sos.Roladki są gotowe do podania :)Drobna uwaga ; jeżeli chcemy podać zrazy na następny dzień to nie wkładamy ich do sosu tylko przechowujemy i sos i zrazy,w pojemniku,w lodówce osobno(przechowywane razem są mało estetyczne).Kiedy chcemy je podać,podgrzewamy sos(gdy jest za gęsty to dolewamy
wody) i wkładamy nasze zrazy,lub podgrzewamy
mięska w mikrofalówce i polewamy gorącym sosem.Najlepiej pasują do nich
kasze,
ziemniaki kluski śląskie,kopytka a z jarzyn
kapusta biała(słodka lub kwaszona) lub czerwona,
buraczki zasmażane.Ja podałam
mięso z kluskami śląskimi i
kapustą czerwoną.Polecam przepis na
czerwoną kapustę zasmażaną ;
kapusta-czerwona-zasmazanaSMACZNEGO!

