ßßß
SKŁADNIKI: (4 burgery)500 g dobrej jakości mielonej wołowiny1 żółtko1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżeczka keczupu2 łyżki sosu sojowego1/2 cebuli3 plasterki szynki (np. polędwicy sopockiej)olej do smażeniaprzyprawy: po 1 łyżeczce ostrej papryki wędzonej i bazylii, po pół łyżeczki soli i pieprzuDodatkowo:4 bułki (np. kajzerki)4 plastry żółtego sera4 małe garści mieszanki sałat4 małe ogórki konserwowe pokrojone w plastry4 plastry pomidora lub czerwonej papryki4 usmażone plastry chudej szynkisos do hamburgerówPRZYGOTOWANIE:Cebulę i dwa plasterki szynki kroimy w kosteczkę, smażymy je na patelni z łyżką oleju na złoty kolor, odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy mięso, żółtko, musztardę, keczup, sos sojowy, przyprawy i usmażoną cebulkę z szynką. Całość wyrabiamy ręką przez 2 minuty, następnie dzielimy je na 4 części i z każdej formujemy płaskie burgery (większe niż bułka, ponieważ podczas smażenia się skurczą).Burgery smażymy z obu stron na stopień wysmażenia jaki lubimy (1-3 minuty z każdej strony).Bułki kroimy na pół i podpiekamy środkową stroną na opiekaczu lub suchej patelni (dzięki temu sos w nie nie wsiąknie). Na spód bułki nakładamy kolejno: łyżeczkę sosu, sałatę, pomidora/paprykę, burgera, ser, ogórki, usmażoną szynkę, sos i przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego!