Wykonanie
Pyszny domowy hamburger z dużą ilością warzyw, smażony na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu jest super alternatywą dla gotowych fast foodów. Uwielbiany przez dzieci, szybki w przygotowaniu jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy od tych kupowanych w budkach z fast foodami.
składniki na 3 porcje3
bułki30 dag mielonej
wołowiny1 mała
cebulka1
pomidor1/3
ogórka zielonego1/2
czerwonej papryki1/2
cebuli czerwonej6 liści
sałaty3 łyżki
musztardy3 łyżki
keczupupieprzsólprzepisPrzygotowanie hamburgerów zaczynamy od pokrojenia warzyw,
cebulę kroimy w drobną kostkę,
ogórki w niezbyt cienkie plastry a
czerwoną cebulę w piórka,
pomidora kroimy w plasterki a
czerwoną paprykę w mniejsze kawałki.Do miski przekładamy
musztardę i dodajemy
keczup, całość odkładnie mieszamy .W osobnej misce
wołowinę łączy z posiekaną
cebulką,
mięso wyrabiamy dłonią, doprawiamy
solą i
pieprzem i jeszcze raz mieszamy dłonią.Z tak przygotowanego
mięsa formujemy niezbyt duże hamburgery.Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron po około 3 minuty .
Bułki przekrawamy na pół, przekładamy do formy do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut.Ciepłe
spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście
sałaty, hamburgera,
pomidora,
ogórki,
czerwoną cebulę oraz
paprykę.Wierzch hamburgera przykrywamy drugą połową
bułki.