Wykonanie

Naprawdę pyszne,
razowe ciasto z
rabarbarem i
truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na ekologicznej,
razowej mące orkiszowej (typ 2000), dzięki
czemu jest zdrowe, bardzo pożywne i ma wyjątkowy, delikatny
orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i
płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi
owocami.
Rabarbar w kawałeczkach najpierw krótko podsmażyłam na patelni, dzięki
czemu nie opada on na dno ciasta i ma chronić je przed zakalcem:)Ciasto pięknie rośnie, nie ma z nim problemów, pamiętajcie tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej, to bardzo ważne.
Jadłam w życiu już wiele
razowych wypieków, różnie smakujących, ale to
mogę Wam szczerze polecić, zasmakuje ono nawet osobom, które kręcą nosem na "zdrowe" wypieki:) Mój Synek był zachwycony i powiedział, ze to orkiszowe ciasto jest "PRZEPYSZNE" :DSKŁADNIKI NA CIASTO: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):4
jajka150 g
brązowego cukru100 ml
oleju rzepakowego100 ml
jogurty naturalnego (gęstego)300 g
mąki razowej (użyłam orkiszowej 2000, ekologicznej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
cynamonuSKŁADNIKI NA OWSIANĄ KRUSZONKĘ:2 pełne łyżki
płatków owsianych1 łyżka
oleju rzepakowego2 łyżki
brązowego cukruDODATKOWO:2 duże łodygi
rabarbaru (około 300 g)1 łyżka
masła lub
oleju150 g
truskawek4 łyżki
migdałów w płatkach
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)WYKONANIE:Łodygi
rabarbaru pokrój na małe kawałeczki, 1- 2 cm . Na patelni rozgrzej 1 łyżkę
masła lub
oleju i podsmaż
rabarbar ze wszystkich stron przez około 3-4 minuty, często mieszając, aby się nie rumienił.Tryskawki obierz z szypułek.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno i boki formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko
olejem.W misce utrzyj na jasną i puszystą masę całe
jajka z
cukrem, przez około 6-7 minut.Dodaj do tego
olej i krótko zmiksuj.Teraz wlej połowę
jogurtu i dodaj połowę
mąki, zmiksuj wszystko dokładnie, ale niezbyt długo, a następnie dodaj drugą część
jogurtu i drugą
mąki, proszek oraz
cynamon. Ponownie utrzyj wszystko mikserem przez 1-1,5 minuty.Przełóż ciasto do formy. Wyłóż na nie
rabarbar i poukładaj
truskawki (możesz każdą
truskawkę w połowie zanurzyć w
mące, dzięki temu nie opadną na dno).W misce wymieszaj
płatki owsiane z
olejem i
cukrem i posyp kruszonką
owoce na cieście.Piecz ciasto przez 55 minut do tzw. suchego patyczka . Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Ostudzone ciasto możesz posypać
cukrem pudrem (ja tego nie robiłam, dla mnie było wystarczająco słodkie). Gotowe! Smacznego!

