ßßß Cookit - przepis na RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ)

RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ)

nazwa

Wykonanie

Naprawdę pyszne, razowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na ekologicznej, razowej mące orkiszowej (typ 2000), dzięki czemu jest zdrowe, bardzo pożywne i ma wyjątkowy, delikatny orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami.
Rabarbar w kawałeczkach najpierw krótko podsmażyłam na patelni, dzięki czemu nie opada on na dno ciasta i ma chronić je przed zakalcem:)
Ciasto pięknie rośnie, nie ma z nim problemów, pamiętajcie tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej, to bardzo ważne.
Jadłam w życiu już wiele razowych wypieków, różnie smakujących, ale to mogę Wam szczerze polecić, zasmakuje ono nawet osobom, które kręcą nosem na "zdrowe" wypieki:) Mój Synek był zachwycony i powiedział, ze to orkiszowe ciasto jest "PRZEPYSZNE" :D
SKŁADNIKI NA CIASTO: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):
4 jajka
150 g brązowego cukru
100 ml oleju rzepakowego
100 ml jogurty naturalnego (gęstego)
300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej 2000, ekologicznej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki cynamonu
SKŁADNIKI NA OWSIANĄ KRUSZONKĘ:
2 pełne łyżki płatków owsianych
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki brązowego cukru
DODATKOWO:
2 duże łodygi rabarbaru (około 300 g)
1 łyżka masła lub oleju
150 g truskawek
4 łyżki migdałów w płatkach
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Łodygi rabarbaru pokrój na małe kawałeczki, 1- 2 cm . Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła lub oleju i podsmaż rabarbar ze wszystkich stron przez około 3-4 minuty, często mieszając, aby się nie rumienił.
Tryskawki obierz z szypułek.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno i boki formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem.
W misce utrzyj na jasną i puszystą masę całe jajka z cukrem, przez około 6-7 minut.
Dodaj do tego olej i krótko zmiksuj.
Teraz wlej połowę jogurtu i dodaj połowę mąki, zmiksuj wszystko dokładnie, ale niezbyt długo, a następnie dodaj drugą część jogurtu i drugą mąki, proszek oraz cynamon. Ponownie utrzyj wszystko mikserem przez 1-1,5 minuty.
Przełóż ciasto do formy. Wyłóż na nie rabarbar i poukładaj truskawki (możesz każdą truskawkę w połowie zanurzyć w mące, dzięki temu nie opadną na dno).
W misce wymieszaj płatki owsiane z olejem i cukrem i posyp kruszonką owoce na cieście.
Piecz ciasto przez 55 minut do tzw. suchego patyczka . Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem (ja tego nie robiłam, dla mnie było wystarczająco słodkie). Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/05/razowe-ciasto-z-rabarbarem-i.html