ßßß
Robi się coraz cieplej i, choć wiosna w Irlandii wciąż się ociąga, coraz więcej czasu spędzamy z Zuzią na świeżym powietrzu. Korzystając z każdej odrobiny słońca przesiadujemy na placach zabaw, biegamy po parku lub po prostu spacerujemy po osiedlu odkrywając coraz to nowe zakątki. W miarę możliwości staram się zabierać ze sobą coś do picia i małą przekąskę, by głód nie zepsuł nam zabawy, zmuszając do powrotu do domu. Czasami jest to jabłuszko lub kanapka, a czasem słodkie małe co nieco. Dziś pogoda niestety nie dopisała i musiałyśmy zostać w domu, ale za to miałyśmy możliwość przygotowania czegoś na kolejne wyprawy :)Ciasto, które upiekłyśmy przygotujecie w kilka minut. Jest proste i absolutnie przepyszne. Idealne na piknik lub drugie śniadanie w parku. Dodatek jogurtu sprawia, że jest niezwykle lekkie, a jednocześnie przyjemnie wilgotne, cynamon zaś nadaje cudnego koloru i aromatu. Mi najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub herbaty, a Zuzi z jej ulubionym sokiem jabłkowym.Polecam :)* kolejny świetny przepis Rachel Allen z „Cakes”Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:225g mąki samo-rosnącej (jeżeli nie macie do niej dostępu, możecie ją przygotować korzystając z tych wskazówek)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mielonego cynamonu75g mielonych migdałów (ja dałam 100g)100g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka50g płynnego miodu250ml jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)150ml oleju rzepakowegoDodatkowo:1 łyżka cukru pudru1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon przesiej do dużej miski. Dodaj mielone migdały i wymieszaj dokładnie.Jajka roztrzep w osobnym naczyniu. Dodaj do nich miód, jogurt oraz olej i wszystko dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj krótko, do połączenia składników.Przełóż masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piecz około 35 minut lub do tzw suchego patyczka w temperaturze 180°C.Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez 10 minut w formie, po czym przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.Smacznego :)