Wykonanie
Podczas zakupów spożywczą z mamą wpadły nam w oko śliczne
śliwki. Mama od razu rzuciła słowami: „Zjadłabym ciasto ze śliwkami”. Odparłam „OK, bierzemy
śliwki i Ci upiekę”. Wieczorem kiedy dzieciaki poszły spać wzięłam się do pichcenia. Znalazłam fajny przepis, zastąpiłam w nim część
mąki pszennej,
mąką pełnoziarnistą i zabrałam się za pieczenie. Efekt? Cudowny! Mokre, wilgotne ciasto z pysznymi
owocami. Jeśli poszukujecie naprawdę prostego przepisu na szybkie ciasto ze
śliwkami to przepis dla Was. Poza tym ma on jeszcze jeden ogromny plus. Wszystkie składniki
miesza się widelcem (bez miksera, podobnie jak w muffinkach) więc spokojnie można piec nocą, kiedy maluchy śpią :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: Duża okrągła blacha ( można również robić w prostokątnej)Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczeniaSkładniki:250ml
jogurtu naturalnego150ml
oleju rzepakowego200g
mąki pełnoziarnistej pszennej (typ1850)100g
mąki pszennej90g
cukru50g
miodu płynnego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajka800 g
śliwekCukier puderDo miski przesiać oba rodzaje mąk, dorzucić
cukier,
proszek do pieczenia oraz
sodę oczyszczoną. Do dużej miski wlewamy
miód,
jogurt,
olej oraz wbijamy
jajka. Całość mieszamy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy widelcem (kręcąc w jedną stronę), aż do połączenia składników.Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy
masłem. Wykładamy i wyrównujemy ciasto. Na to układamy przekrojone i odpestkowane
śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 50 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu i ostygnięciu ciast oprószamy
cukrem pudrem. Smacznego.