ßßß
Mam nieodparte wrażenie, że ciast na jogurcie nigdy Wam dość :-). A tymbardziej dobrych, wilgotnych, niezawodnych i bez dodatku masła. Trafiłam w końcu na przepis, który pokochałam. W ciągu ostatnich kilku dni piekłam je kilkakrotnie. W tortownicy, w dużej blaszce, z owocami... Zawsze się udawało. Do wykonania najlepszego ciasta na jogurcie nie potrzebujecie miksera, składniki wystarczy wymieszać krótko widelcem. Ciasto jest bardzo lekkie i smakuje wyśmienicie. Jutro zapraszam Was na blog, by zobaczyć to ciasto, w lekko zmodyfikowanym przepisie, ze śliwkami.Składniki:220 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka cynamonu75 g zmielonych migdałów100 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka50 g płynnego miodu lub golden syrupu1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepsze ciasto otrzymałam na jogurcie greckim)150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowegocukier puder, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały - przesiać, odłożyć.Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste).Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 minut, ale zazwyczaj dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i podawać.Smacznego :-).

Źródło przepisu - "Cake" Rachel Allen .