Wykonanie
Śliwki,
śliwki,
śliwki... Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja tak :-) i to bardzo :-) A tym razem chcę się z
Wami podzielić przepisem jaki znalazłam na stronie Moje W ypieki :-) Ciasto wręcz błyskawiczne, zapach niesamowity i znika z patery błyskawicznie :-) Wróć! Na paterę nawet nie zdążyłam położyć :-) Do oryginalnego przepisu dodałam - tak od siebie -
cukier z
wanilią... mmmm... to teraz
pora na Was :-)SKŁADNIKI295 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej100 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
cukru z
wanilią2 duże
jajka50 g płynnego
miodu lub golden
syrupu1 szklanka (250 ml)
jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)150 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowegododatkowo:
śliwkiewentualnie
cukier puder do posypania wierzchu
Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.W jednej misce mieszamy
mąkę, proszek,
sodę i
cukry. W drugiej mieszamy pozostałe składniki. Następnie suche składniki przesiewamy do miski z płynnymi składnikami i mieszamy widelcem na jednolitą masę - wyjdzie gęsta, naprawdę gęsta. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja 22 x 24 cm), a na wierzchu układamy
śliwki bez pestek (czym więcej tym lepiej). Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut (ja piekłam w termoobiegu + dolna grzałka). Wyjmujemy ciasto, a gdy lekko ostygnie wyciągamy go z blaszki i pozwalamy stygnąć dalej. Gotowe ciasto możecie posypać
cukrem pudrem. Pycha...