Wykonanie
Ciasto z
serii "nie mam czasu", "nie umiem", "nie chce mi się". Jest szybkie, nie wymaga użycia miksera, a z przygotowaniem poradzi sobie każdy. Do tego jest aromatyczne, pulchne i wilgotne.
Rabarbar można zastąpić dowolnymi
owocami.Składniki (na blachę 30x30cm)-5 łodyg
rabarbaru-2 szklanki
mąki gryczanej-1 szklanka
brązowego cukru + 3 łyżki-1 łyżeczka
cynamonu-1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego-3/4 szklanki gęstego
jogurtu naturalnego-2
jajka-1/2 szklanki
oleju-szczypta
soli-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1 łyżeczka
sodyKruszonka:-1/2 szklanki
mąki-1/2 szklanki
płatków owsianych-50g zimnego
masła-1 łyżeczka
cynamonu-1/2 szklanki
cukruRabarbar obieramy, kroimy na kawałki grubości około 1cm, zasypujemy
cukrem (3 łyżki) i odstawiamy.W jednym naczyniu mieszamy razem
mąkę,
cynamon,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę. W oddzielnym naczyniu łączymy
jogurt,
olej, ekstrakt,
jajka i
cukier. Zawartości obu naczyń mieszamy ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki. Dodajemy
rabarbar (wcześniej odlewamy nadmiar soku) i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą.Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy
mąkę,
cukier,
płatki i
cynamon. Dodajemy posiekane
masło i rozcieramy palcami do powstania kruszonki.Wcześniej przygotowane ciasto posypujemy równomiernie kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!