ßßß
Ciasto z serii "nie mam czasu", "nie umiem", "nie chce mi się". Jest szybkie, nie wymaga użycia miksera, a z przygotowaniem poradzi sobie każdy. Do tego jest aromatyczne, pulchne i wilgotne. Rabarbar można zastąpić dowolnymi owocami.Składniki (na blachę 30x30cm)-5 łodyg rabarbaru-2 szklanki mąki gryczanej-1 szklanka brązowego cukru + 3 łyżki-1 łyżeczka cynamonu-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego-3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego-2 jajka-1/2 szklanki oleju-szczypta soli-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżeczka sodyKruszonka:-1/2 szklanki mąki-1/2 szklanki płatków owsianych-50g zimnego masła-1 łyżeczka cynamonu-1/2 szklanki cukruRabarbar obieramy, kroimy na kawałki grubości około 1cm, zasypujemy cukrem (3 łyżki) i odstawiamy.W jednym naczyniu mieszamy razem mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnym naczyniu łączymy jogurt, olej, ekstrakt, jajka i cukier. Zawartości obu naczyń mieszamy ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki. Dodajemy rabarbar (wcześniej odlewamy nadmiar soku) i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy mąkę, cukier, płatki i cynamon. Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami do powstania kruszonki.Wcześniej przygotowane ciasto posypujemy równomiernie kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!